След Шенген: BiorestBest поставя България на световната гурме карта по пътя към Мишлен

Гурме класацията BiorestBest се проведе за първи път в България на 24 октомври 2025 г., с цел да повиши стандартите на местната кулинарна сцена и да я приближи до критериите на пътеводителя Мишлен. В нея участваха 7 финалисти, оценени от международно жури, включващо бивш инспектор на Мишлен, а гала вечерята събра световни кулинарни звезди като Симеон Николов и Антонио Башур. Организаторите отбелязват, че събитието е сигурен предшественик на бъдещото навлизане на Мишлен в България.

След Шенген: BiorestBest поставя България на световната гурме карта по пътя към Мишлен
Време за четене: 3 мин. 7 октомври 2025

България предприе решителна стъпка към световната гастрономическа карта. За първи път в страната се проведе престижна гурме класация – BiorestBest. Инициативата има за цел да отличи най-добрите ресторанти и да повиши качеството на предлаганите услуги до международно ниво, приближавайки българската кулинария до стандартите на Мишлен.

Първата Гала церемония на BiorestBest се състоя на 24 октомври 2025 г. в Hotel Marinela Sofia. Събитието събра международни гости, световни кулинарни звезди и финалисти. Класацията, която е част от платформата BiorestCup, надгражда експертизата, фокусирайки се върху цялостното преживяване – от посрещането на клиента до перфектния вкус в чинията.

Оценка по световни стандарти

BiorestBest се позиционира като платформа за професионално израстване. Класацията поставя пред местните ресторанти въпросите за ключовите критерии, които трябва да покрият, и какво е актуалното ниво на предлаганите услуги. Бивш инспектор на Мишлен посети анонимно участниците през лятото, за да даде експертна обратна връзка и да подкрепи пътя на българската кулинария към световните стандарти. Освен него, в журито участваха международни кулинарни критици, включително член на журито на престижната класация 50 Best.

Финалистите се подреждат в две отделни класации: тази на критиците, съобразена със стандартите на The World 50 Best, и тази на инспекторите, следваща най-високия международен критерий, свързан с качество, иновативност, атмосфера, устойчивост и ниво на обслужване. Организаторите Теодора Гергова и Петър Петров подчертават, че всеки финалист е победител, тъй като е проявил смелостта да получи обективна експертна оценка. Тези ресторанти ще получат подробна обратна връзка и ясна отправна точка за подобряване на работата.

„Всеки финалист ще получи подробна обратна връзка и ясна отправна точка за подобряване на работата – както по отношение на слабите звена, така и за устойчиво развитие на силните страни“

— Теодора Гергова и Петър Петров, организатори

Звезден състав и гости

Общо седем ресторанта бяха допуснати до участие: Aria, Fake French, Komat и Cosmos, Molè и Valere в Пловдив, както и Teya в Chalet Petrohan. Гостите на Гала церемонията станаха част от израстването на кулинарната общност в България – „заедно по пътя към звездите“.

Събитието предложи шестстепенно меню, обединило таланта и знанията на световноизвестни професионалисти. Amuse bouche беше приготвен от шеф Борис Петров. Предястията бяха поверени на Симеон Николов (ресторант Oz, Швейцария), който е първият българин, под чието ръководство ресторант печели звезда Мишлен. В менюто участваха също шеф Севда Димитрова, Джерони Кастел (носител на две звезди Мишлен за качество и устойчивост), Антонио Башур (5-кратен носител на титлата „Най-добър сладкар в света“) и българският майстор шоколатиер Павел Павлов.

BiorestBest подчертава важността на местните традиции, качеството и разнообразието на българските продукти, съчетани със съвременни кулинарни техники. Участниците бяха оценявани по критерии, близки до петте универсални фактора на Мишлен: качество на продуктите, овладяване на техниките, хармония на вкусовете, постоянство и съотношение цена-качество. През 2025 г. Мишлен започва да награждава и със „зелена звезда“ за устойчиви практики.

„Едно е сигурно – събитието е предшественик, че рано или късно Мишлен ще дойде в България“

— Мигел Риал, бивш инспектор на Мишлен

Професионалистите и гурме любителите имаха възможност да се включат и в майсторски класове на Антонио Башур в най-модерно оборудвания кулинарен център в България – Пуратос, където той разкри тайните на френския кроасан и малките торти.

Експерти отбелязват, че в България вече има хотели, включени в престижния туристически гид Мишлен, което демонстрира нарастващ интерес към висококласния туризъм и гастрономия. С инициативи като BiorestBest, които насърчават клиентите да търсят и възнаграждават качеството и майсторството в чинията, страната прави сигурен ход към международно признание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *