Петото издание на Фестивала на ориза в Солун подчертава устойчивостта и предизвикателствата
За пета поредна година Солун е домакин на Фестивала на ориза в ЕС, целящ да информира за устойчиви практики и качеството на европейския ориз. Производители обсъдиха предизвикателства като климатичните промени и засиления внос, докато генетици представиха нови, устойчиви сортове. Фестивалът продължава да бъде важна платформа за сектора, привличайки вниманието на публиката и медиите.

За пета поредна година Солун стана домакин на Фестивала на ориза в Европейския съюз. Целта на събитието е да информира обществеността за устойчивите практики при отглеждането на ориз, както и за качеството, безопасността и екологичността на европейския ориз. Гърция е избрана за домакин неслучайно – Атина е третият по големина производител на ориз в Европа, което я прави ключов играч в сектора.
Тазгодишното издание отново събра производители, експерти и ентусиасти, за да обсъдят актуалните проблеми и предизвикателствата пред бранша. Производителите изразиха загриженост относно проблемите с климата, които намаляват добивите, но още по-сериозен проблем е увеличаващият се внос на ориз в ЕС. Това оказва негативно влияние върху гръцките износители, които губят пазари, особено в Северна Европа. Тези пазари привличат евтин ориз, който обаче често не отговаря на високите стандарти за качество и безопасност на европейския, и в частност, гръцкия ориз, подчерта Георгия Костинаки, председател на Асоциацията на гръцките производители на ориз.
В търсене на решения, генетикът и селекционер Юдженио Джентинета, който от години работи по създаването на сортове ориз, устойчиви на екстремни климатични промени и дълги периоди на суша, представи новите си разработки. „На този фестивал представяме нов сорт ориз, който е силно устойчив на болести, дава високи добиви и лесно се адаптира към гръцкия климат. Целта ни е да предложим по-добра реколта за фермерите и надежда за много по-добро бъдеще на оризопроизводството“, заяви Джентинета. Неговата работа е ключова за осигуряване на устойчивост в условията на променящ се климат.
Като неразделна част от фестивала, наградени ресторанти изградиха открити кухни, където публиката имаше възможност да опита изискани ястия, в които гръцкият ориз беше главният герой. Това не само популяризира кулинарните качества на продукта, но и създава пряка връзка между производителите и крайните потребители.
Данни от Euronews Bulgaria потвърждават, че Фестивалът на ориза в Солун продължава да се провежда регулярно, като видеоматериал от 2025 г. демонстрира живата атмосфера и широкия интерес, който събитието генерира. Това допълнително подчертава значимостта на фестивала за поддържане на дискусията за бъдещето на оризопроизводството в Европа и популяризирането на качествения европейски ориз.