Високите цени на енергията двойно оскъпяват зеленчукопроизводството: Производители отчитат трудности и в реализацията

Производителите на зеленчуци в Югозападна България отчитат трудности с реализацията на продукцията си на фона на растящите разходи за енергоносители. Цената на природния газ е почти двойна спрямо 2020-2022 г., което се отразява силно върху цената на краставиците, които на едро се продават между 3 и 4 лева. Въпреки скорошния спад на борсовите цени, високите производствени разходи и инфлацията ограничават очакванията за значително поевтиняване.

Високите цени на енергията двойно оскъпяват зеленчукопроизводството: Производители отчитат трудности и в реализацията
Време за четене: 2 мин. 17 октомври 2025

Производителите на зеленчуци в Югозападна България изпитват сериозни проблеми с реализацията на продукцията си на пазарите в страната. Същевременно, разходите за производство продължават да нарастват, най-вече заради поскъпването на отоплението на оранжериите.

Ивайло Пешев, управител на оранжериен комплекс в Кресна, обясни, че основните трудности са свързани с цените на енергоносителите и минералните торове. Цената на природния газ е почти двойно по-скъпа спрямо периода 2020-2022 г., което налага значителен натиск върху рентабилността. Подобна е ситуацията и при торовете, чиито цени запазват високи нива след 2022 година.

Въпреки тези предизвикателства, през последните дни се отчита известно облекчаване на цените на борсите. Според последните данни, има леко понижение при цените на краставиците в страната. Средната цена на борсите е около 2,35 лева за килограм, което представлява спад от приблизително 4,3% спрямо предходния период. Понижение има и при цените на други зеленчуци, като тиквички и домати, докато зелените чушки бележат леко поскъпване.

Анализатори предполагат, че спадът в цените на определени продукти се дължи на сезонни фактори и по-голямо предлагане. Производителите обаче остават предпазливи, тъй като високите производствени разходи могат да ограничат евентуалното поевтиняване, което да достигне до крайния потребител.

Ивайло Пешев, чийто комплекс произвежда краставици, коментира ситуацията с актуалните цени и пазарната обстановка:

„Ние произвеждаме краставица. Количествата, които реализираме са нормални за тази фаза на развитие на растенията. Цената, която се реализира от 3 до 4 лева едро. На пазарите може би стига до 5 лева“

— Ивайло Пешев, управител на оранжериен комплекс в Кресна

Пешев допълни, че причината за липсата на краставици на пазара често е свързана със студеното време. За отглеждането на този зеленчук е необходима топлина, но значителна част от оранжериите в България са неотопляеми. Високата цена на природния газ спрямо миналата година е основен фактор, ограничаващ отоплението.

Общата статистика показва, че въпреки моментните спадове при някои зеленчуци, през 2025 г. цените на повечето плодове и зеленчуци в България са се повишили на годишна база. Най-съществено е поскъпването при ягоди, дини, пъпеши и грозде, което дава контекст за общата инфлационна тенденция на пазара.

Относно потенциалното влизане в еврозоната, производителят не очаква то да доведе до значително различни процеси. Той прогнозира, че всяко повишаване на цените ще бъде породено най-вече от по-високата инфлация, генерирана от потреблението.

„Във връзка с влизането в еврозоната при нас не очакваме някакви по-различни процеси да протекат. Ако има завишаване на цените то ще е във връзка с по-високата инфлация, която е породена от потреблението“

— Ивайло Пешев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *