Сушата смаза реколтата от смилянски фасул: Очаква се 50% спад и по-високи цени
Реколтата от смилянски фасул е под сериозен удар заради сушата през 2025 г., като се очаква 50% спад на добивите. Това ще доведе до значително поскъпване на продукта, но качеството остава високо.

Реколтата от прочутия смилянски фасул през тази година е под сериозен удар. Горещото и сухо лято на 2025 г., с температури, надхвърлящи 29-30 градуса по Целзий, е довело до драстично намаление на добивите. Очаква се спад от приблизително 50% спрямо обичайните количества, което ще доведе до неизбежно поскъпване на любимия деликатес. Тази ситуация тревожи както производителите, така и потребителите, които ценят уникалния смилянски фасул.
Въпреки усърдието на местните стопани, които полагат ръчен труд от засаждането до прибирането на реколтата, природата се е оказала по-силна. Чавдар Червенков, кмет на село Смилян, споделя: „За съжаление, времето не беше благоприятно за смилянския фасул. Високата температура кара цвета да капе и, поради този факт, се очаква реколтата да е доста по-слаба спрямо други години. Много хора поливаха, правиха, струваха, но времето не беше с нас.“ Дори и поливането, което много производители са осигурили, се е оказало недостатъчно срещу екстремните жеги, причинявайки масово окапване на цветовете и възпрепятствайки формирането на плодове.
Илия Годев, секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров – 1927“, потвърждава, че тази година реколтата ще бъде значително по-слаба, като особено чувствителни са се оказали разновидностите от дребния смилянски фасул, при които добивите ще са осезаемо по-ниски.
Намаленото количество и увеличените разходи за вода и труд вече дават индикации за предстоящо повишение на цените. Местните жители, като Сийка Кехайова, вече прогнозират: „Тази година няма реколта, много е слаба. Със сигурност цената ще отиде нагоре.“ В момента цената за различните сортове варира от 22 до 25 лева за килограм, но производителите очакват тя да достигне до 30 лева.
Постоянни клиенти обаче вече заявяват своята готовност да приемат по-високи цени, мотивирани от високото качество на продукта, което им доказва, че смилянският фасул си заслужава всяка стотинка. Местните производители се надяват, че поне качеството ще може да компенсира намаленото количество. Туристите, за които смилянският фасул е кулинарна атракция, също ще трябва да заплатят повече за любимото си ястие.
Въпреки предизвикателствата, традиционният празник на смилянския фасул е насрочен за 24-26 октомври 2025 г. Тогава ще стане ясно и доколко прогнозите за по-високи цени ще се сбъднат, но едно е сигурно – любителите на смилянски фасул ще трябва да бръкнат по-дълбоко в джоба си тази година.