София на прага на кулинарния Олимп: Инспектори на Michelin вече оценяват ресторанти

Анонимни инспектори на Michelin вече правят тайни посещения в софийски ресторанти. Очакват се резултатите през пролетта на 2026 г., като Столична община е поела таксата за одита.

София на прага на кулинарния Олимп: Инспектори на Michelin вече оценяват ресторанти

Предстои инспекторите на "Мишлен" да направят кулинарен одит на ресторантите в София. Според шеф Иван Манчев идването на френската компания е много добра новина за ресторантите в България. На все повече пазари справочникът "Мишлен" съществува само онлайн.

Време за четене: 3 мин. 26 ноември 2025

Дългоочакваният момент настъпи: анонимни инспектори на Michelin вече правят тайни посещения в софийски ресторанти. Този процес, стартирал на 25 ноември 2025 г., ще продължи шест месеца. Очаква се резултатите от одита да бъдат обявени през пролетта на 2026 г. Столичната община официално потвърди, че е поела таксата за оценката, което е първа стъпка към включването на България в международния кулинарен гид.

Въпросът дали България ще има ресторант със звезда Michelin от години вълнува кулинарната общност. Досега отговорът беше отрицателен, въпреки множеството спекулации в интернет. Първи в България ще бъдат одитирани ресторанти в София, благодарение на споразумение между общината и френската компания. Кметът Васил Терзиев обяви новината, подчертавайки потенциала на града.

„Това е признание, че градът има потенциал. Michelin е най-престижният световен стандарт за оценка на ресторанти, който отличава честната, качествена и последователна кухня“

, написа той във Facebook.

През 2024 г. Столичният общински съвет отпусна 300 000 лв. на общинското предприятие „Туризъм“ за сътрудничеството с Michelin. Тази сума покрива разходите за одита, поясни Антон Пенев, директор на предприятието. Проверката ще покаже дали софийски ресторанти заслужават една, две или три звезди Michelin, или поне ще бъдат включени сред така наречените „препоръчани“ места за хранене.

„Надявам се, поне един, а защо не и повече ресторанти да бъдат отличени и да ни изведат на картата на Michelin, но дори и ‘препоръчан’ ресторант ще е голям успех за София“

, коментира Пенев.

Общината ще предостави списък с кандидатури, но инспекторите на Michelin ще действат изцяло по своя преценка, запазвайки анонимността си. Никой, включително общината, няма да знае кога и къде те вечерят. Това гарантира обективността на оценката. Очаква се първите резултати от този процес да станат ясни през пролетта на следващата година.

Оценката на Michelin се базира на пет основни критерия: качество на съставките, хармония на вкусовете, владеене на кулинарните техники, проявление на личността на готвача в кухнята и най-важното – постоянство в цялото меню и във времето.

„Едно невероятно хранене може да бъде еднократно преживяване. Търсим ресторанти, които предлагат един и същ стандарт всеки път“

, поясняват от издателството на гида. Освен класическите звезди, от 2025 г. Michelin въвежда и „зелена звезда“ за ресторанти с устойчиви практики, което дава допълнителна възможност за българските заведения.

Според известния шеф Иван Манчев, идването на Michelin е отлична новина не само за туристическия и ресторантьорски бранш, но и за много други бизнеси.

„Стандартите на Michelin са изключително високи. В ресторант Michelin се работи като на хирургическа маса. Това само може да допринесе за издигане на нивото на бранша в България“

, подчертава той. Манчев смята, че дори и да не получим звезда от първия път, процесът на одит ще стимулира развитието и ще доведе до включване в каталога в рамките на година-две, поставяйки София на световната гастрономическа карта.

Шеф Николай Немигенчев, друг професионалист с опит в ресторант със звезда Michelin, изразява по-предпазливо мнение. Според него, основните предизвикателства за българските заведения ще бъдат качеството на съставките и постоянството.

„Мисля, че шансът някой обект да бъде препоръчан от първия път не е много висок, а да получи звезда е почти равен на нула. България няма инфраструктурата, чрез която такъв ресторант да работи“

, казва той. Немигенчев посочва липсата на достатъчно занаятчийско производство като сериозен проблем, който затруднява поддържането на висококачествена кухня.

Историята на пътеводителя Michelin датира от 1900 г., когато компанията за автомобилни гуми решава да стимулира продажбите си, предлагайки информация за места за хранене. Днес, въпреки че повечето каталози са онлайн, хартиените издания се запазват в традиционни кулинарни страни. В съседни държави като Гърция, Хърватия и Унгария вече има ресторанти със звезди Michelin, което показва признатия регионален потенциал и че България е на правилния път към световната гастрономическа карта. Първата гурме класация BiorestBest, проведена в България през октомври 2025 г., също е важна стъпка към повишаване на стандартите.

Независимостта на инспекторите на Michelin е ключова за репутацията на гида. Те са анонимни и не разкриват професията си дори пред близките си. От Michelin не са позволявали на действащ инспектор да говори с журналисти, гарантирайки обективност и безпристрастност в техните оценки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *