Смилянският боб удари тавана: Рекордна цена от 25-27 лева за килограм на фона на слаба реколта
Смилянският боб достигна рекордна цена от 25 до 27 лева за килограм на традиционния си празник, което представлява над 55% увеличение само за две години. Производителите обясняват драстичното поскъпване с наполовина по-слабите добиви, причинени от сушата и жегите, и повишените разходи за труд. Въпреки високата цена, потребителите продължават да купуват деликатеса.
Снимка: БТА
Традиционният празник на смилянския фасул, който се проведе в събота, беше белязан от безпрецедентно високи цени на деликатесния сорт. Деликатесният сорт, наричан „фасулевица“, достигна рекордна цена от 25 до 27 лева за килограм. По-дребният боб се предлагаше за 22 лева. Поскъпването е изключително драматично, тъй като цената се е повишила с над 55% само за последните две години. За сравнение, през 2023 г. цената е била около 16 лв., а през 2024 г. – 18 лв. за килограм.
Производителите обясняват драстичния скок в цените основно със силно намалените добиви. Продължителната суша и високите температури през лятото са се отразили крайно негативно на реколтата. Добивите от смилянски боб тази година са намалели наполовина спрямо предходната.
Високите температури, особено по време на цъфтежа, са причинили масово абортиране на цветчетата, което е възпрепятствало завръзването на шушулките. Според Сафедин Чикуртев, председател на местната кооперация, производството в Ардинското корито е достигнало максимум 20-25 тона.
„Много дълги продължителни периоди сухи и жега и просто цветчетата абортираха. Количествата произведени тая година са наполовина в сравнение с миналата. Значи Ардинското корито максимум 20-25 тона.“
— Сафедин Чикуртев, председател на местната кооперация
Производителят Бойко Златев допълни, че високите температури по време на цъфтежа са довели до окапване на фасула. Част от културата е завързала едва към края на сезона, след като е започнало да вали, но това количество не е успяло да узрее. В резултат, много хора са останали с изключително слаба продукция, като някои дори не са могли да си осигурят семена за следващия сезон.
Освен климатичните проблеми, върху крайната цена влияят и повишените разходи за труд и обработка. Орачите и вейките са поскъпнали, а механизацията остава ограничена. Производителите също така се сблъскват с проблема с ментетата на пазара, които се продават неправомерно под името „смилянски боб“, което затруднява автентичните стопани.
Въпреки рекордната цена, търсенето остава значително. Бойко Златев посочи, че слабите добиви са основната причина за високата цена, но допълни, че търсенето е по-слабо, тъй като потребителите правят сравнение с други продукти. Ограниченото търсене се обяснява с факта, че месото в момента е двойно по-евтино от смилянския фасул.
„Мое лично мнение е, че малко е скъпичък, но хората го купуват.“
— Чавдар Червенков, кмет на с. Смилян
Производителите изразяват надежда, че при по-благоприятни условия през следващите години цените може да спаднат. Смилянският фасул е важен поминък и туристическа атракция, като местните производители обмислят сдружаване и механизация, за да увеличат площите и продукцията в бъдеще.
Празникът в Смилян премина в празнична атмосфера, с много музика и състезания за най-оригинално пано от бобени зърна и най-вкусно ястие. За всички гости беше осигурена безплатна бобена чорба, за която бяха използвани 300 кг фасул, давайки възможност на всеки да опита от деликатеса, независимо от високата му пазарна цена.
