Сладка революция: Швейцария празнува 150 години млечен шоколад
Швейцария отбелязва 150 години от създаването на млечния шоколад. Изобретението от 1875 г. се дължи на експерименти с кондензирано мляко. Днес марки като Cailler и Peter’s Chocolate продължават традицията с юбилейни събития.

Швейцария отбелязва забележителна годишнина – 150 години от създаването на емблематичния млечен шоколад. Това сладко изобретение променя света на лакомствата завинаги.
Всичко започва през 1865 г. Тогава един швейцарски шоколатиер получава гениална идея. Той решава да добави кондензирано мляко към шоколадовата си смес. Така той усъвършенства рецептата си. Следват цели 10 години експерименти. Шоколатиерът тества различни видове мляко и методи за сушене. През 1875 г. новият продукт вече е факт. Млякото от чистите швейцарски пасища му придава уникален вкус. Шоколадът бързо се превръща в символ на здравословна и питателна храна.
Изобретател на млечния шоколад е Даниел Питър. Той посвещава години на усъвършенстване на рецептата. Марката Cailler, която той основава, и днес използва кондензирано мляко. Това осигурява характерната топяща се текстура на шоколада.
През есента на 2025 г. швейцарската марка Cailler чества 150 години от изобретяването. Предвидени са нови събития и изложби. Те ще разкажат за историята и традициите на млечния шоколад. Работилници в Швейцария ще показват тайните на производството. Посетителите дори могат да изработят свои шоколадови блокчета.
Американската марка Peter’s Chocolate също празнува своята 150-годишнина. Тя има швейцарски корени и произвежда шоколад по оригиналната рецепта на Даниел Питър. Peter’s Chocolate е най-старата марка за млечен шоколад в света. Днес тя е част от Cargill, Inc.
Въпреки че Швейцария е призната за родината на млечния шоколад, Peter’s Chocolate подчертава своя принос. Марката също популяризира това вкусно лакомство на световния пазар.