Скумрия „Ропотамо“: Празнична рецепта за Никулден от Гастрогуру
Петко Петков представя класическа рецепта за скумрия „Ропотамо“, идеална за Никулден. Ястието комбинира риба със зеленчуци и се пече във фурна. Рубриката „Гастрогуру“ награждава най-добрите кулинари с 20 лева.
Предстоящият Никулден наближава, а с него и търсенето на празнични рибни ястия. Петко Петков предлага своята изпитана рецепта за скумрия „Ропотамо“, идеална както за обяд, така и за вечеря. Тази класическа рецепта съчетава вкуса на рибата със зеленчуци, създавайки богато и ароматно ястие.
Приготвянето на скумрия „Ропотамо“ започва с почистване на рибата и нарязването ѝ на порционни парчета. В тиган се задушават лук и моркови. Към тях се добавят консервирани домати с щипка захар, като сместа се оставя да къкри десетина минути. След това се прибавят сварен боб, нарязани кисели краставички и подправки. Ястието се пече във фурна, предварително загрята на 200 градуса, до пълна готовност. За допълнителен разкош може да се добавят орехови ядки и маслини.
Рецептата „Ропотамо“ е традиционно ястие, често свързвано с празника Никулден, когато рибата е централен елемент от трапезата. Тя е популярна и в ретро вариант от 80-те години, което подчертава нейното културно значение в българската кухня. Различни вариации на рецептата включват добавяне на грах, печени чушки, лютеница или доматено пюре за по-богат вкус.
Кулинарни експерти предлагат и други подходи. Някои препоръчват използването на различни видове боб, както и вариации в подправките като мащерка, чубрица или риган за по-силен аромат. Обсъжда се и възможността за добавяне на пържена скумрия за по-хрупкава текстура, както и сервирането на ястието студено като салата, което е по-различен подход от традиционното топло поднасяне. Ако търсите алтернативи на рибни ястия, може да разгледате и рецепта за сьомга с песто и печени моркови.
Рубриката „Гастрогуру“ продължава да търси нови кулинарни таланти.
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас – известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте своите рецепти на имейл адреси [email protected] и [email protected]. За въпроси може да се свържете на телефон 942 25 31. Участвайте и спечелете!
