Щрудел с оризови кори: Хитът за хора с глутенова непоносимост и постници

Рецептата за щрудел с оризови кори е хит сред търсещите безглутенови десерти, като е подходяща и за коледния пост с минимални корекции. Предоставена от Пепа Стоева, тя използва орехи и кафява захар, а краткият процес на приготвяне завършва с печене на 180 градуса за около 15 минути. Читателите могат да изпращат своите любими рецепти за участие в рубриката ГАСТРОГУРУ и шанс да спечелят 20 лева.

Щрудел с оризови кори: Хитът за хора с глутенова непоносимост и постници

Щрудел с оризови кори Пепа Стоева

Време за четене: 3 мин. 17 ноември 2025

Рецептата за щрудел с оризови кори набира изключителна популярност в последните дни, особено сред хората, които търсят безглутенови алтернативи на класическите десерти. Този вариант на традиционния сладкиш, изпратен от Пепа Стоева, предлага лекота и е подходящ дори за предстоящия коледен пост, стига да се направят малки корекции в продуктите.

Интересът към оризовите кори е във възход. В последните дни се наблюдава значително увеличение на търсенето им в българските супермаркети, като това е пряко свързано с популяризирането на рецепти за сладкиши без глутен. Оризовите кори се утвърдиха не само за десерти, но и за множество постни ястия, предлагайки решение за хора с алергии към пшеница.

Пепа Стоева, която е автор на тази рецепта, предоставя решение за всички, които обичат сладкото, но имат проблеми с глутена. Тя отбелязва, че ако замените маслото с олио, сладкишът става идеален за коледния пост. Нещо повече, на 15 ноември 2025 г. блогърът сподели нова версия на щрудела в своя блог, в която предлага и алтернатива със захарозаместител за тези, които се стремят към по-ниско съдържание на калории.

Как се приготвя лекият щрудел

За приготвянето на два броя щрудел са необходими: 4 бр. оризови кори, 2 яйца, 2 средни сладки ябълки, 1/2 ч.л. канела, 1 с.л. кафява захар, 4 с.л. едро смлени орехи и 50 г масло (или олио за постния вариант).

Приготвянето започва с плънката. Ябълките се обелват, почистват и нарязват на дребни кубчета. Те се задушават в маслото за 4-5 минути, след което се добавят орехите, канелата и кафявата захар. Сместа се разбърква добре и се оставя да се охлади за 5-6 минути.

Следва работата с корите. Двете яйца се разбиват в широк съд заедно с 2-3 лъжици вода или прясно мляко. Оризовите кори се потапят за минутка в яйчената смес. След това две кори се нареждат една до друга върху силиконова подложка или гладка дъска. Половината от плънката се разпределя по дължината им, след което се завиват на руло.

Рулото се оформя като охлювче, което се поставя върху хартия за печене в тавата. Със следващите две кори се прави второто охлювче. Щруделът се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато придобие приятен кафеникав цвят отгоре — това отнема приблизително 15 минути.

Текстура и цена

Макар рецептата да е изключително популярна и често споделяна в социалните мрежи, има и различни потребителски мнения. Някои коментират, че вкусът и текстурата на щрудела с оризови кори са по-леки и по-малко наситени спрямо традиционния вариант с тестени кори. Другата гледна точка е свързана с цената: някои потребители споделят, че оризовите кори могат да бъдат по-скъпи от класическите тестени кори, което прави рецептата по-достъпна за по-ограничена група хора.

Ако и вие имате любима рецепта, можете да станете част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и я изпратете на адреси [email protected] и [email protected]. Един от вас, задължително добър кулинар, ще готви пред читателите, а вашата рецепта може да спечели 20 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *