Шаурмата – Кралицата-майка на уличната храна, която предшества дюнера
Легендарната шаурма е предшественик на дюнера, като и двете ястия водят началото си от Османската империя, но се развиват различно – шаурмата в арабския свят, а дюнерът в Турция. В световен мащаб те се адаптират към местните вкусове, като например в Русия, където през 2025 г. се планира въвеждането на държавен стандарт (ГОСТ) за тяхното приготвяне.

Шаурмата е легендарно ястие, което с право носи титлата „Кралицата-майка на уличната храна“. Тя е пряк предшественик и на популярния дюнер, като и двете ястия имат общи, древни корени, произхождащи от Османската империя.
Въпреки общия си произход, развитието им се различава. Докато шаурмата се оформя и разпространява предимно в арабските страни, дюнерът (дюнер кебап) тръгва от Турция. Съществуват дори изследователски мнения, които допускат възможно влияние на испанската кухня върху първоначалното формиране на шаурмата.
Глобалното разпространение на дюнера е забележително, особено в Германия. Благодарение на турските гастарбайтери и специфичните икономически условия през 70-те години на миналия век, дюнер кебапът се превръща в култова улична храна. Днес в Германия това е ястие, което се консумира редовно, превръщайки се в достъпна опция дори за хора с висок доход.
В Русия ястията също се адаптират към местните вкусове и навици. Често се използва пилешко месо вместо традиционното агнешко, а традиционните източни сосове биват заменяни с по-познати за руския вкус. Освен това, терминологията варира значително: докато в Москва най-често се използва „шаурма“, в Санкт Петербург е по-разпространено названието „шаверма“.
Значението на тези ястия като част от културата на бързото хранене е толкова голямо, че в Русия се предприемат мерки за тяхното стандартизиране. Планира се през 2025 г. да бъде утвърден държавен стандарт (ГОСТ) за шаурма и дюнер. Този стандарт цели да официално закрепи нормите за приготвяне и наименованията на тези емблематични продукти.
За любителите на домашно приготвената кухня, е важно да се отбележи, че удоволствието от готвенето е гарантирано, когато разполагате с правилните инструменти. Както и при всяка кулинарна класика, всичко е в детайлите, включително избора на подходящ тиган.