Сезонът на туршиите стартира с поскъпване: Краставиците скочиха с близо лев, ИТЦ отчита ръст
Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита по-високи цени на повечето зеленчуци, като Индексът на тържищните цени е нараснал с 1,19% през последната седмица. Най-драстичен е скокът при краставиците, чиято цена достига 3,50 лв./кг поради по-слаба реколта и по-малки засети площи. Въпреки това, цените на карфиола и пипера са по-ниски спрямо миналата година, докато производителите се борят с увеличените разходи заради сушата.
Зеленчуци. Снимка: Pixabay
Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита по-високи цени при повечето зеленчуци тази седмица, въпреки че навлизаме в активния сезон за приготвяне на зимнина. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) в страната се е покачил с 1,19% през последната седмица, което показва обща тенденция на инфлация на пазара.
Проверка, извършена на стоковата борса в село Първенец, показва, че най-съществен ръст в цените се наблюдава при праза и краставиците. При краставиците е отчетен най-драстичен скок с близо лев, като цената вече достига 3,50 лв. за килограм на борсата. Тази висока стойност се дължи на пазарни фактори, свързани със засяването и добива.
„Причината е в по-малките засети площи и по-слабата реколта. Още от август цената е необичайно висока за сезона“
— Илия Гатев, Изпълнителен директор на стоковата борса в Първенец
Данните от ИТЦ потвърждават сериозното увеличение, като краставиците са с най-голямо поскъпване – 26,53%, достигайки средна цена от 2,90 лв./кг. Тиквичките също отчитат значителен ръст от 21,77%, продавайки се по 1,60 лв./кг. Цената на картофите е нараснала с 10,06% до 1,05 лв./кг.
Разходи за производителите и ценови спадове
Въпреки общото поскъпване, цената на зелето остава стабилна около 1 лев за килограм, запазвайки нивото си от миналата есен. Земеделски производители обаче отчитат по-високи разходи заради сушата и необходимостта от по-често поливане. Александър Георгиев, земеделец, отглеждащ 15 декара зеле край пазарджишкото село Исперихово, посочва, че предлагането тази година е почти двойно, което оказва натиск върху изкупната цена, която е около 80 стотинки за килограм.
При други ключови зеленчуци за зимнина се наблюдават спадове. Цената на карфиола е значително по-ниска спрямо миналата година – от 4 лв. е спаднала до около 1,40 лв. в момента. Подобна тенденция се отчита и при пипера.
„При пипера имаме спад – от 3 лева за килограм през 2023 г. до около 1,80 лв. в момента“
— Илия Гатев, Изпълнителен директор на стоковата борса в Първенец
Въпреки това, червените и зелените чушки поскъпват на тържищата, като червените чушки се продават по 2,30 лв./кг (ръст 8,08%), а зелените – по 1,96 лв./кг (ръст 4,70%). Цената на доматите също се е повишила с 4,48% до 2,80 лв./кг. При праза се наблюдава ръст, като цената му достига около 3,50 лв. за връзка, а при патладжаните също има увеличение. Камбите остават дефицитни, въпреки че цената им достига 4 лв. за килограм.
Пазарни навици и общ контекст
Търговците отбелязват промяна в потребителското поведение, тъй като все по-малко хора приготвят зимнина. Потребителите купуват зеленчуци предимно за бърза консумация. Този факт може да ограничи търсенето и да повлияе на пазара в бъдеще.
Като цяло, през 2025 г. се наблюдава годишно увеличение на цените на повечето плодове и зеленчуци в България. Най-съществено е поскъпването при ягоди, дини, пъпеши и грозде – между 33% и 49%.
