Село Горски извор: Кралят на тиквите продаде 100 тона, като разчита на система на пълно доверие

Петър Танев от Горски извор, известен като Краля на тиквите, е произвел над 100 тона тикви тази година, като ги продава чрез уникална система на доверие, при която клиентите се самообслужват. Въпреки че сухото лято е направило плодовете изключително сладки, Танев е платил над 3000 лева само за поливане. Част от рекордния урожай е дадена за изхранване на диви животни в Кърджали.

Село Горски извор: Кралят на тиквите продаде 100 тона, като разчита на система на пълно доверие

По поляни, по тротоари и улици е осеяно с тикви около дома на Петър Танев в Горски извор. Снимка: Радко Паунов Дори по прозорците на първия етаж от къщата си Танев е наредил тикви. Снимка: Радко Паунов Петър Танев избира в купчината тикви на поредните случайни клиенти. Снимка: Радко Паунов Не се притеснявам от кражби, казва Краля на тиквите. Снимка: Радко Паунов Поляните около дома на Петър Танев са изпълнени с тикви. Снимка: Радко Паунов Тази години е отгледал от сорта френска ягодка. Твърди, че бил много сладък. Снимка: Радко Паунов Накъдето и да погледнеш в Горски извор – само тикви. Снимка: Радко Паунов Отделни цигулки стигат до 40 килограма в Горски извор. Снимка: Радко Паунов Три маси е разположил пред дома си Петър Танев и често под тиквите намирал банкноти от хора, които са се самообслужили вечерта. Снимка: Радко Паунов Тиквите в Горски извор са на улицата. Снимка: Радко Паунов

Време за четене: 3 мин. 1 ноември 2025

Село Горски извор, разположено между Пловдив и Хасково на главния път за Свиленград (Е-80), е буквално затрупано от тазгодишната реколта тикви. Петър Танев, известен като Краля на тиквите, е произвел над 100 тона от сладкия плод, като цялото пространство по тротоари и поляни е осеяно с „цигулки“, някои от които достигат 40 килограма.

Танев прилага уникална за района практика: реколтата му стои на открито и не се пази. Пътуващите спират, самообслужват се, а продавачът разчита на честността им.

„Спират и си вземат сами. На сутринта намирам пари под тиквите, по масите и дори в двора ми. Оставят по 10, по 20 лева, някъде и стотинки. Не се притеснявам от злоупотреби“

— Танев

Килограмът тиква се продава по левче. През деня съпругата на Танев помага, но вечерно време пътуващите сами пълнят багажниците си. Продажбите са изключително успешни, като по данни на производителя се пласират около 5 тона тикви дневно.

Тази година реколтата е двойна спрямо миналогодишната и е най-добрата, която Танев е имал от години. Засял е 20 декара тикви „цигулки“, 2 декара „френска ягодка“ и 1 декар „бяла кестенка“. Общо се предлагат четири вида тикви: френски тикел, селска, бяла и цигулка, като цените варират от 1 лев до 30 стотинки за килограм.

„Годината беше много суха и гореща. Това от една страна наля тиквите със захар и сега са като мед, но само за поливане съм платил над 3000 лева“

— Танев

Сухото лято е направило плодовете изключително сладки, но поливането е струвало скъпо на производителя, който е платил над 3000 лева само за вода. Освен това, Танев среща и трудности с работната ръка. Наел е хора чак от Димитровград. На всеки работник плаща 70 лева надница, плюс храна и кутия цигари. Въпреки това, някои работници са недоволни и мрънкат, като в региона се наблюдава и дефицит на работници, изискващи до 100 лева на ден.

Голямото количество продукция вече е почти пласирано, като Танев очаква да продаде и последната тиква до края на месеца. Част от реколтата е оползотворена за благородни цели: два тира с над 20 тона тикви са дадени на ловната дружинка в Кърджали за изхранване на дивите животни. Освен това, търговци от Бачково купуват между 400 и 500 килограма, за да варят речел и да го продават пред манастира.

Танев вече е подготвил терена за следващата година, като е изорал 27 декара. Според диетолози и медици, консумацията на тиква е изключително полезна.

„Яжте тиква във всякакви варианти – варена, печена, на супа. Все е полезна“

— прочут гастроентеролог от Пловдив

Медицинските специалисти потвърждават, че тиквата е полезна както за бъбреците, така и за перисталтиката. Поради внушителните размери на тазгодишната реколта, дръжките на тиквите често се налага да бъдат рязани с трион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *