Рецепта за празника: Пухкава питка с лук и сирене
Научете как да приготвите вкусна и пухкава питка с лук и сирене, идеална за празничната трапеза. Представяме ви изпитана рецепта, изпратена от читател, която е перфектното допълнение за Деня на Независимостта или друг семеен повод.

За всеки по-голям празник, какъвто е и Денят на Независимостта, е подходящо да си приготвим голяма домашна питка. Представяме ви една изпитана рецепта за питка с лук и сирене, споделена от нашата читателка Марияна Бончева.
Необходими продукти:
За тестото:
1 кг брашно
500 мл вода
21 г (1/2 кубче) прясна мая
1 с. л. захар
4 с. л. олио, плюс допълнително за намазване
1 с. л. оцет
1/2 с. л. сол
1 яйце
1 жълтък
1 белтък за намазване
Белен слънчоглед за поръсване
За плънката:
1/2 стрък праз лук или няколко стръка зелен лук
200 г краве сирене
1/2 с. л. шарена сол
Щипка червен пипер
Масло за намазване
Начин на приготвяне:
Първо се активира маята. Заливаме кубчето мая с 300 мл топла вода и прибавяме захарта. Разбъркваме и оставяме сместа да престои десетина минути, докато шупне.
В голям съд пресейте брашното и оформете в средата кладенче. В него добавете 4-те лъжици олио, оцета, солта, едното цяло яйце и единия жълтък. Към тях сипете шупналата мая и останалите 200 мл топла вода. Започнете да бъркате с лъжица, докато се получи тесто, след което доомесете с ръце. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на стайна температура, докато удвои обема си.
Докато тестото втасва, пригответе плънката. Нарежете на ситно праза или зеления лук и го задушете в малко олио, докато омекне. Свалете от котлона и добавете натрошеното сирене, шарената сол и червения пипер. Разбъркайте добре.
Когато тестото е готово, го премесете за втори път, като добавите и плънката. Ако лепне леко, може да го набрашните. Разточете го с точилка на голяма кора и я намажете обилно с разтопено масло. Навийте кората на руло и го нарежете на парчета тип „охлювчета“.
Подредете охлювчетата в тава, застлана с намазнена хартия за печене. Отгоре намажете питката с разбит белтък, към който сте добавили 1 с. л. олио. Оставете я да втаса отново, докато пак удвои обема си.
Накрая поръсете със слънчогледово семе и печете в предварително загрята фурна на 180°C без вентилатор за около 40 минути, или докато добие златист загар. Още докато е топла, покрийте готовата питка с кърпа, за да остане мека.