Рецепта на деня: Пухкави солени мъфини – идеалната закуска за малки и големи

Опитайте тази изпитана рецепта за пухкави солени мъфини със сирене, колбас и зеленчуци, споделена от наш читател. Лесни за приготвяне, те са идеалната бърза закуска или предястие за цялото семейство. Вижте как да ги направите неустоимо вкусни.

Рецепта на деня: Пухкави солени мъфини – идеалната закуска за малки и големи
Време за четене: 2 мин. 30 септември 2025

Солените мъфини са перфектното решение, когато търсите бърза, вкусна и засищаща закуска или леко предястие. Те са изключително универсални и позволяват безкрайни комбинации от продукти според вкуса и наличността в хладилника. Днес ви представяме една изпитана рецепта, споделена от нашия читател Димитър Димитров, която гарантира пухкав и апетитен резултат.

Тази рецепта съчетава класически вкусове като сирене и колбас със свежестта на зеленчуци, което я прави любима както на възрастните, така и на децата. Идеални са за кутията за обяд, за пикник или просто за моментите, в които искате да похапнете нещо вкусно, приготвено у дома.

„Тези мъфини са идеалното решение за бърза и питателна закуска, която децата обожават. Приготвят се лесно и могат да се хапват както топли, така и студени.“

— Димитър Димитров, читател

Необходими продукти (за 12 броя):

  • 3 яйца
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1/2 к. ч. олио
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • Щипка сол
  • 1 и 1/2 ч. ч. брашно
  • 50 г сирене
  • 50 г колбас по избор (шунка, бекон, луканка)
  • 30 г маслини, почистени от костилките
  • 1 зелена чушка
  • 1 шепа пресен спанак
  • Олио за намазване на формата
  • Сухи или пресни подправки по желание (риган, чубрица)

Начин на приготвяне:

Започнете с подготовката на сместа. Първо разбийте яйцата със солта с помощта на миксер до получаването на пухкава смес. След това намалете скоростта на миксера и постепенно добавете киселото мляко и олиото, като разбърквате до хомогенизиране.

В отделна купа пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Започнете да добавяте сухата смес лъжица по лъжица към течната, като разбърквате внимателно, докато се усвои напълно и не останат бучки.

Следва най-вкусната част – плънката. Натрошете сиренето, а колбаса, чушката и маслините нарежете на малки кубчета. Спанакът накълцайте на ситно. Добавете всички тези продукти към готовата смес.

„Най-важната стъпка е накрая, когато добавите плънката. Разбъркайте всичко леко с лъжица, без да използвате миксер, за да остане сместа въздушна и мъфините да станат пухкави.“

— добавя той

Подгответе формата за мъфини, като намажете всяко гнездо с малко олио или поставите хартиени кошнички. Разпределете сместа, като запълвате около 2/3 от обема на всяко гнездо, тъй като мъфините ще се надигнат по време на печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра, излезе суха.

След като са готови, извадете мъфините от формата и ги оставете да се охладят върху метална скара. Това предотвратява задържането на влага и запазва долната им част хрупкава. Тази рецепта е изключително гъвкава – не се колебайте да експериментирате, като добавите кашкавал, царевица, праз лук или любимите си подправки като риган и босилек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *