Разнопосочни цени на борсите: ИТЦ леко пада, но сиренето и чушките поскъпват чувствително
Индексът на тържищните цени (ИТЦ) отчита лек спад от 0,13% тази седмица, достигайки 2,267 пункта, на фона на разнопосочно движение на цените на едро. Кравето сирене и чушките поскъпват, докато картофите и дините отбелязват най-значителното поевтиняване на пазара. Данните показват продължаващ натиск върху цените на млечните и месните продукти, докато сезонните плодове и зеленчуци регистрират корекции.

Снимка: Istockphoto by Getty Images
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), ключов индикатор за движението на цените на хранителните стоки на едро в България, отбеляза леко понижение тази седмица. Според седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), ИТЦ се свива с 0,13 процента, достигайки 2,267 пункта. За сравнение, предходната седмица индексът е бил на ниво от 2,270 пункта. Базовото равнище на ИТЦ, което е 1,000 пункта, е въведено през 2005 година.
Въпреки лекия спад на общия индекс, се наблюдава разнопосочно движение при отделните продуктови групи. Анализът на цените показва, че основните хранителни продукти, като млечните и месните, продължават да показват тенденция към повишение, докато някои плодове и зеленчуци значително поевтиняват.
Ръст при млечните и месните продукти
Млечните продукти отчитат повишение, което е в съответствие с общата тенденция за тази група стоки. Кравето сирене се вдига с 1,45 на сто до 12,16 лева за килограм. Кашкавалът тип „Витоша“ също поскъпва, като цената му нараства с 1,27 на сто и достига 18,10 лева за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) е с 2,47 на сто нагоре и се търгува по 1,39 лева за кофичка от 400 грама. При месните продукти замразеното пилешко месо добавя 0,87 на сто към цената си, достигайки 7,02 лева за килограм.
Цената на прясното мляко се понижава леко с 0,44 на сто до 2,28 лева за литър, а кравето масло (пакетче от 125 грама) е по-ниско с 0,81 на сто, продавано по 3,11 лева за брой. Яйцата (размер М) на едро поскъпват с 1,88 на сто до 0,38 лева за брой.
Зеленчуци: Чушките поскъпват, картофите падат
На пазара на зеленчуци се наблюдава значителна динамика. Най-силно поскъпване регистрират червените и зелените чушки – съответно с 4,22 на сто (до 2,15 лв./кг) и с 3,56 на сто (до 1,82 лв./кг). Морковите се търгуват по 1,22 лева за килограм, което е ръст от 2,82 на сто. Краставиците също поскъпват с 2,80 на сто, достигайки 2,15 лева за килограм. Зелето е нагоре с 3,16 на сто до 0,98 лева за килограм.
В същото време, други основни зеленчуци поевтиняват. Картофите поевтиняват най-много – с 8,96 на сто до 0,92 лева за килограм. Цената на тиквичките пада със 7,03 на сто до 1,25 лева за килограм. Доматите са надолу с 1,70 на сто и се продават по 2,55 лева за килограм, а зрелият лук кромид губи 1,17 на сто от цената си.
Плодове и основни стоки
При плодовете водещи са спадовете. Дините регистрират най-значителен спад на цената – 16,34 на сто, продавани по 0,54 лева за килограм. Лимоните са по-евтини с 9,55 на сто (3,90 лв./кг), а ябълките – с 5,90 на сто (2,52 лв./кг). Поскъпване има при гроздето (+3,19% до 2,99 лв./кг) и бананите (+1,45% до 2,80 лв./кг).
При основните хранителни стоки брашното тип 500 поскъпва с 1,97 на сто до 1,53 лева за килограм. Захарта поевтинява с 0,99 на сто (1,80 лв./кг), а олиото – с 1,44 на сто (3,15 лв./литър). Зрелият фасул поскъпва минимално с 0,31 на сто до 4,26 лева за килограм.
Икономически контекст
ИТЦ е важен индикатор за търговията с храни на едро. Въпреки че индексът тази седмица отчита лек спад, е важно да се има предвид общата инфлационна среда. Според данни на НСИ, натрупаната инфлация в България за последните пет години достига 34,3%, което поставя настоящите ценови движения в контекста на дългосрочното поскъпване на храните.