Празничната трапеза за Бъдни вечер: колко ще ни струва през 2025 г.?

Тази година празничната трапеза за Бъдни вечер ще излезе по-скъпо на българските семейства. Въпреки увеличенията на цените, мнозина не се отказват от традиционните ястия, но правят компромиси. Надценките достигат до 135%, но има и кетъринг опции.

Празничната трапеза за Бъдни вечер: колко ще ни струва през 2025 г.?
Време за четене: 2 мин. 13 декември 2025

Броени дни преди Бъдни вечер, домакинствата в България правят сметки. Традиционната трапеза тази година ще бъде по-скъпа, съобщават потребители. Въпреки инфлацията, българите не се отказват от празничните обичаи. Очакват се сериозни увеличения в цените на храните.

Савка Атанасова от варненското село Изгрев споделя своите притеснения. Тя ще посрещне 12 души. За нея празничната вечеря ще струва повече.

Oколо 90% от продуктите са се увеличили не само с 20-30-40%, но някои от тях даже и с 70-80%, което предпоставя едно по-голямо увеличение на бюджета. Ако досега приготвяне на 11 ястия съм предвиждала, сега ще направя 7. Нашата трапеза ще бъде за 12 човека. И ако умножим по 30, ето ти ги 400 лева са ми нужни само за тази вечер.

Потребители като Валентина Даргънова също изпитват затруднения. Мнозина ще пропуснат ядки и плодове, за да се вместят в бюджета си.

Тази година е най-трудната година, всичко е толкова поскъпнало! Не мога да си позволя да си купя плодове и зеленчуци. Ходя по такива магазини, където има намаления – готов боб в буркан 2 лева, нормална цена. Ще направя една питка, варени картофи, постни сърмички, евентуално. Дали 100 лева ще ми стигнат – не вярвам…

Сани Декран подчертава проблема с достъпността на основни продукти.

Говорим за съвсем нормалните неща от сорта на плодове, грозде дори. Ябълките са недостъпни, което не е реално, не е нормално – това са ябълки, не е черен хайвер.

Цените на белия боб достигат 6 лева за килограм. Оризът за сарми е с два лева по-скъп. Корите за баница и киселото зеле са сред продуктите с най-голямо поскъпване. Елена Иванова отбелязва постоянния ръст на цените.

Усещането за ежедневно повишаване на цените е стабилно. Просто няма как да се залъжем, че нещата са същите, дори дребните стоки и те с малко, да не кажа всеки ден, и те се променят. Но не смятам да лишавам семейството от това, което нормално се сервира – сладки, постни неща, такива неща.

Надценките за коледната трапеза достигат до 135% според данни на Комисията за защита на потребителите. Каймата е поскъпнала със 73%, кашкавалът с 91%, а минералната вода със 135%. Въпреки че цените на месото се задържат от 2024 г., плодовете, зеленчуците и други продукти са значително по-скъпи, което прави празника предизвикателство за много семейства. За сравнение, празничната трапеза в Гърция също е поскъпнала.

Алтернативни решения предлагат кетъринг компании. Седемстепенно постно меню може да се намери за 82 лв. в Пловдив. Предлагат се и 11 ястия за 24.99 лв., както и сет за двама за 29.90 лв. Сарми от кетъринг струват около 70 лв., а седем ястия – 159 лв. Това дава възможност за по-достъпен вариант за някои семейства. Както и в Румъния, където посрещат по-скъпи празници, и в България бюджетът е ключов фактор.

Независимо от броя на ястията – 5, 7, 9 или 11 – същността на Бъдни вечер остава непроменена. Най-важното е семействата да бъдат заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *