Постна бобена лютика от Северозапада: Рецепта за Бъдни вечер и не само

Открийте автентична рецепта за постна бобена лютика от Северозападна България, идеална за Бъдни вечер. Научете как да я приготвите и как да участвате в кулинарната рубрика „ГАСТРОГУРУ“.

Постна бобена лютика от Северозапада: Рецепта за Бъдни вечер и не само
Време за четене: 2 мин. 12 декември 2025

Представяме ви рецепта за автентична бобена лютика, предложена от читателка на Paragraf.bg. Това традиционно ястие от Северозападна България е идеално за празничната трапеза на Бъдни вечер, но и за всеки постeн ден.

Рецептата е част от рубриката „ГАСТРОГУРУ“, която дава възможност на всеки добър кулинар да сподели своите тайни. Можете да спечелите 20 лева, като изпратите ваша любима рецепта със снимки на приготвянето. Станете част от нашата кулинарна общност!

„Предлагам на читателите рецепта за вкусна бобена лютика от Северозападна България, която е подходяща и за трапезата на Бъдни вечер”, ни пише Жана Стоянова.

Необходими продукти:

  • 10-15 печени червени и зелени чушки
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 малка глава лилав кромид лук
  • 1 буркан (500 г) сварен бял боб
  • Сол на вкус
  • Олио
  • Няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Първо, счукваме чесъна със сол. Добавяме дребно нарязания лук и магданоза към счукания чесън. След това прибавяме нарязаните печени чушки. Всичко се намачква добре.

Към сместа добавяме отцедения бял боб. Бобът също се намачква, за да се смесят вкусовете. Посоляваме на вкус, според предпочитанията.

В малък съд загряваме 4-5 супени лъжици олио. Горещото олио се излива върху лютиката. Разбъркваме добре. По желание може да се добавят няколко пръски оцет или лимонов сок. Ястието е вкусно и без допълнителна киселина.

Бобената лютика е традиционно постно ястие, особено популярно във Врачанския край. Съществуват различни варианти на рецептата, като някои включват домати, люти чушки или дори сирене за не-постни дни. Има и рецепти за „кълцана бобена лютика“, които използват 1 кг печени чушки и домати към 500 г боб, което показва разнообразието на местните кулинарни традиции. В YouTube могат да се намерят видеа, показващи семейни рецепти като „Бабината боб лютика“ и „Лятна лютика по врачански“, които предават тези кулинарни традиции от поколение на поколение.

Ако и вие имате кулинарен талант, изпратете рецептите си на [email protected] и [email protected]. За въпроси, моля, обадете се на телефон 942 25 31.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *