Нов скок в цените на храните: Плодове и зеленчуци поскъпват, а разликата между борса и магазин достига 100%

Цените на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците продължават да се покачват на борсите в страната, като индексът на цените се е повишил с над половин процент. Данни от КНСБ разкриват, че разликите между цените на едро и дребно достигат над 100%, с фрапиращ пример при краставиците. Основни причини за това са недостиг на родно производство и нелоялни практики.

Нов скок в цените на храните: Плодове и зеленчуци поскъпват, а разликата между борса и магазин достига 100%
Време за четене: 2 мин. 21 септември 2025

Цените на повечето хранителни стоки, плодове и зеленчуци продължават да се повишават на борсите в България тази седмица, сочат последните данни на Държавната комисия по стоковите борси. Индексът, отразяващ движението на цените, отбелязва покачване с над половин процент, което е пореден сигнал за инфлационен натиск върху потребителите.

Поскъпването не засяга само плодовете и зеленчуците, но и повечето основни хранителни стоки. Сред зеленчуците най-значим ръст бележи зрелият кромид лук, чиято цена се е повишила с 11,31%, достигайки 1,23 лева за килограм. Зелето също поскъпва с 5,15% до 1,02 лева за килограм, а картофите са скочили с около 4%, търгувайки се за 1,11 лева за килограм. Зелените чушки са с около 3% по-скъпи, достигайки близо два лева, а морковите вече се продават за 1,25 лева, което също е близо 3% увеличение на стойността им.

Интересен е контрастът при тиквичките, които отбелязват най-драстично поевтиняване – със 7,94% до 1,45 лева за килограм. По-ниски са и цените на червените чушки (2,20 лева за килограм) и краставиците (2,37 лева за килограм). Цената на доматите остава сравнително стабилна с минимална разлика, търгувайки се около 2,07 лева за килограм.

Допълнителни данни от КНСБ обаче разкриват тревожна тенденция – значителни разлики между цените на едро на борсата и крайните потребителски цени. В някои случаи нарастването достига над 100%. Особено фрапиращ е примерът с краставиците, които по борсите се търгуват средно по 1,60 лв. за килограм, а в магазините достигат до 3,30 лв.

Основни причини за тази диспропорция и за общия възходящ тренд в цените се посочват недостигът на родно производство, засилените вносни зависимости и нелоялните практики във веригата на доставка. Тези фактори допринасят за допълнително натоварване на бюджета на домакинствата и поставят въпроси относно ефективността на контролните механизми и политиките, насочени към стабилизиране на пазара.

В заключение, макар някои зеленчуци да отбелязват леко поевтиняване на борсовите цени, общата картина е за продължително поскъпване на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци. Комбинирано с огромните разлики между цените на едро и дребно, това поставя сериозни предизвикателства пред потребителите и изисква по-задълбочен анализ и адекватни мерки от страна на регулаторните органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *