Нерегламентиран внос на грозде подбива българския пазар: Производители в Каварна алармират за фалшиви етикети
Производители на грозде в Каварненско алармират за масов нерегламентиран внос от Румъния и Молдова, който подбива цените на българската продукция. Вносното грозде се продава с фалшиви етикети на 80-90 стотинки за килограм, докато себестойността на българското достига 1 лев.
Лозарите настояват за по-голяма държавна подкрепа и спиране на незаконния внос, като изтъкват, че ниските субсидии в България съсипват сектора.

Лозя в района на Каварна Снимка: Десислав Костов
Лозарите в района на Каварна алармират за сериозен проблем, който застрашава сектора: масов нерегламентиран внос на грозде от съседни държави. Според тях, чуждото грозде се продава на пазари и тържища с табела, че е българско, като цената му варира между 1 и 10 лева за килограм.
Десислав Костов, собственик на винарска изба в Каварна, обработващ 400 декара лозя, подчертава, че този нерегламентиран внос от Румъния продължава вече 5-6 години. Към това се добавя и вносът от Молдова. Гроздето от тези страни се закупува на изключително ниска цена, което прави българската продукция неконкурентна. Преработвателните фирми масово купуват грозде и от Унгария и Северна Македония.
„На пазари и тържища масово се продава се продава румънско грозде, на което е сложена табела, че е българско. Цената му е 1 – 10 лева за килограм. Този нерегламентиран внос от Румъния продължава вече 5-6 години. Внася се нерегламентирано и грозде от Молдова. От тези страни гроздето се купува на 80-90 стотинки за килограм. На такава цена българските производители не могат да издържат.“
— Десислав Костов, собственик на винарска изба в Каварна
Субсидиите и себестойността „съсипват“ лозарите
Според Костов, основната причина за по-евтиното производство в Румъния е свързана с по-големите субсидии, които получават техните лозари. Българските производители получават помощ в размер на около 35-40 лева на декар, като тя подлежи на облагане с 10% данък. Този дисбаланс води до изоставяне на лозя в Южна България.
Проблемите в сектора са съществени и пряко влияят на икономиката на производителите. Себестойността на един килограм грозде у нас достига 1 лев. За да могат лозарите да покриват разходи и заплати, минималната продажна цена трябва да бъде поне 1,50 лева. Производителят от Каварна повдига въпроса към компетентните институции, включително министъра на земеделието, за това дали знаят как се внася румънско грозде на цена от 1 лев за килограм и колко ДДС е платено за тези доставки.
„Защо в Румъния, която също е в Европейския съюз, се произвежда по-евтино грозде. Отговорът е лесен – по-големите субсидии… Проблемите в сектора са съществени. Себестойността на 1 килограм грозде е 1 лев, трябва да го продаваме поне на 1,50 лева, за да можем да плащаме заплати и за други разходи“
— Костов
Добри добиви, но цените са под натиск
Въпреки ценовия натиск, лозарската година в района на Каварна, който е винопроизводителна част на област Добрич, се оказва успешна по отношение на добивите. Производителите отчитат много добри резултати, въпреки че пролетните студове и слани забавят вегетацията. Тази година се берат 700-800 кг от декар, което е значително повече от миналогодишните 500-600 кг от декар. Захарността на гроздето е отлична.
Текущата цена за килограм грозде в региона се движи между 1,60 и 2 лева. Наблюдава се голям интерес от страна на граждани и винарски изби, особено малките. Най-търсени са белите сортове като Мускат, Шардоне, Ризлинг и Совиньон блан, но се продават и червени – Сера, Каберне и Пино ноар.
Междувременно, производители на домашно вино в Добрич обсъждат цени между 1,30 и 2,20 лева за килограм, като ги намират за високи. Миналата година те са купували гроздето само по 80 стотинки. Те планират да купят по-малки количества, тъй като тазгодишната реколта е качествена. Костов допълва, че неговата изба осигурява работна ръка, включително работници от Узбекистан, на които се заплаща добре.