Национален биофест във Велико Търново: Празник на родното органично производство
Национален биофест във Велико Търново представя над 70 български производители на био храни, напитки и козметика. Събитието популяризира здравословния начин на живот и родното органично производство. Производители споделят за ползите от продуктите си и предизвикателствата в сектора.

Национален биофест кипи във Велико Търново този уикенд. Събитието събира над 70 български производители. Те представят най-доброто от родното органично производство. Фестивалът е първи по рода си. Той цели да популяризира здравословния начин на живот.
Посетителите могат да опитат био храни, напитки, плодове и зеленчуци. Представена е и натурална козметика. Това е истински празник за сетивата.
Производители на арония споделят своя опит. Мария Дойнова и Пламен Калинов отглеждат плода повече от 20 години. Те показват продуктите си без добавена захар.
„Всичко е от арония – тук като започнете от храстчето, тук горе е плодчето. Всеки може да мине да се хапне, да види какво е. Всичко е без захар. А виното, което е само 8% алкохол – идеята е да запази ценните вещества. Изключително здравословен плод. Това е плод, който подпомага човешкото тяло да не получава диабет, да не получава инсулинова резистентност, да разгражда всички вредни вещества от храната, да не се усвояват и ги изхвърля тялото, изхвърля тежки метали.“
— Мария Дойнова, производител на Арония
Производството обаче среща трудности. Сушата се отразява негативно на реколтата.
„Много трудно може да намеря да плод. И съхне. Аронията, съхне. Тук колеги се оплакват – и ябълки, и други дървета съхнат.“
— Пламен Калинов, производител на Арония
От Русе идва Любомир Джеков. Той представя бутикови био хлябове с квас. Произвежда хляб от лимец и ръж.
„Квасът, който поддържаме, който правим няколко различни вида. Има само квас – лимец, само квас-ръж. Хляб – 100 процента лимец, или 100 процента ръж. Бял квас, смесен квас бял и пълнозърнесто брашно. Хлябовете с квас помагат на стомашно-чревния тракт, отделителната система, засищат много повече, издържат много повече.“
— Любомир Джеков, производител на био хляб
Албена Симеонова от българска асоциация „Биопродукти“ обяснява как да разпознаем качествените продукти. Европейското лого е ключово. То гарантира липсата на вредни съставки.
„На пръв поглед едва ли можете да го различите, но това, по което се различава нашият продукт от конвенционалния е, че не съдържа химикал, ГМО и пестициди.“
— Албена Симеонова, председател на българска асоциация „Биопродукти“
Министърът на земеделието и храните Георги Тахов подчертава важността на биопроизводството. То е символ за качествена храна. То насърчава младите хора да се интересуват от сектора. Министерството подкрепя развитието на биологичното земеделие. Работи се по Национален план за действие до 2030 г. Министър Тахов връчи и годишни награди на най-добрите биопроизводители. Правителството планира откриването на над 50 магазина. Те ще предлагат български биопродукти на достъпни цени.
„Селското стопанство и земеделието в България се развива не само в посока конвенциално производство, но и в посока биологично производство. Едно биологично земеделие е знак и символ за една добра и качествена храна, както и за развиването му и припознаването му от младото поколение.“
— Георги Тахов, министър на земеделието и храните
Фестивалът продължава и днес. Посетителите могат да опитат най-доброто от родното био производство. Те ще научат и ценни съвети за здравословен живот.