Мексиканска фиеста у дома: Лесна рецепта за сочно пилешко фахитас

Читателката Румяна Любомирова споделя своята изпитана рецепта за автентично пилешко фахитас. Открийте тайната на перфектния микс от подправки и лесния начин на приготвяне както в еърфрайър, така и на тиган, за една истинска мексиканска фиеста у дома.

Мексиканска фиеста у дома: Лесна рецепта за сочно пилешко фахитас
Време за четене: 2 мин. 1 октомври 2025

Ароматите на Мексико могат да завладеят всяка кухня с правилната рецепта. Днес в рубриката „Гастрогуру“ читателката Румяна Любомирова ни представя своя изпитан метод за приготвяне на класическо пилешко фахитас – ястие, което впечатлява с наситен вкус и изненадваща лекота на изпълнение. Нейната версия е перфектно адаптирана за съвременните домакинства, тъй като може да се приготви както на традиционен тиган, така и в модерен еърфрайър.

Фахитас е традиционно ястие от тексаско-мексиканската кухня, което се състои от мариновано и гриловано месо, сервирано с печени чушки и лук в меки тортили. Ключът към автентичния вкус е домашният микс от подправки, който придава характерната леко пикантна и опушена нотка.

Ето необходимите продукти за две порции:

  • 2 парчета пилешки гърди (без кост и кожа), нарязани на хапки
  • 1 червена и 1 зелена чушка, нарязани на ленти
  • 1/2 глава червен лук на тънки ивици
  • 2 с.л. олио или зехтин
  • Затоплени тортили, настърган чедър и сосове по избор (гуакамоле, салца, млечен) за сервиране

За ароматния микс подправки:

  • 1/2 ч.л. млян кимион
  • 1/2 ч.л. сух риган
  • 1/4 ч.л. чили на прах
  • 1/4 ч.л. пушен червен пипер
  • 1/4 ч.л. чесън на прах (по желание)
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 щипка кафява захар
  • 1-2 ч.л. прясно изцеден сок от лайм

Приготвянето започва със смесването на всички сухи подправки, солта, захарта и сока от лайм в голяма купа. Към тях се добавят пилешките хапки, предварително омазнени с олиото. Разбъркайте добре с ръце, докато месото се покрие равномерно. След това прибавете нарязаните чушки и лук. Покрийте съда и оставете сместа да се маринова за поне 30 минути в хладилник – тази стъпка е от съществено значение, за да могат вкусовете да се смесят.

\“Тази рецепта е чудесна, защото може да се приготви както на тиган, така и в еърфрайър, което я прави много удобна и подходяща за всяка кухня.\“

— Румяна Любомирова

За готвене в еърфрайър, разстелете маринованата смес върху хартия за печене в кошницата на уреда. Печете на 180 градуса за около 20-25 минути, като разбъркате веднъж по средата на готвенето, докато месото получи лек златист загар, а зеленчуците омекнат.

Сервирайте горещата плънка в затоплени тортили, навити на руло или сгънати на две. Добавете любимите си гарнитури – настърган чедър, свежо гуакамоле, пикантна салца или разхлаждащ млечен сос. За още по-интересен вариант може да превърнете ястието в кесадия. Просто разпределете плънката и обилно количество чедър върху половината тортила, прегънете и запечете на тиган или в еърфрайър до разтапяне на сиренето.

Ако и вие искате да станете част от кулинарната ни рубрика „Гастрогуру“ и да спечелите 20 лева, изпратете ни любимата си рецепта, придружена със снимки на процеса на готвене. Очакваме вашите предложения на имейл адреси [email protected] и [email protected].

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *