Майстори от Тутраканско спечелиха Наградата на кмета на Русе на Празника на Хотанската сарма
Първият по рода си Празник на Хотанската сарма събра над 500 гости в село Хотанца на 1 ноември 2025 г., за да популяризира кулинарните традиции. Наградата на кмета на община Русе спечели семейство от село Шуменци, община Тутракан, което представи седем различни вида сарми. За общата трапеза бяха приготвени 2000 сарми и традиционен боб с кюфтенца.
Празникът на Хотанската сарма Снимка: Община Русе
Празникът на Хотанската сарма събра над 500 участници и гости в село Хотанца, община Русе, на 1 ноември 2025 г. Събитието, което се проведе под егидата на НЧ „Светлина – 1928″ и кметство Хотанца, беше посветено на българските традиции и кулинарното майсторство. Организаторите подчертаха, че Хотанската сарма е традиция с над 100-годишна история, символизираща домашен уют и гостоприемство.
Празникът започна с водосвет по повод Деня на народните будители. Сред официалните гости бяха кметът на община Русе Пенчо Милков и областният управител на Русе Драгомир Драганов.
„Вие създадохте традиция, която ще събира хората, ще радва душите и ще пази духа на селото. Гордея се с вашите златни ръце и отворени сърца. Всяка сарма е уникална – точно като всяко семейство. Както лист по лист обгръща своята сърцевина, така и този празник обгръща духа на село Хотанца – единно, гостоприемно и живо. Вие сте душата на този празник. Вашето гостоприемство и любов правят този ден истински и незабравим“
— Пенчо Милков, Кмет на община Русе
В кулинарния конкурс се включиха 12 читалища от Северна България. Надпреварата се проведе в шест категории, сред които най-красиво аранжирана маса, най-автентична стара рецепта, най-голяма и най-малка сарма.
Журито, председателствано от етнографа Искра Тодорова от Регионалния исторически музей – Русе, включваше и готвачките Царина от Горна Оряховица и Симона от Смолян, познати от предаването Hell’s Kitchen. Те споделиха, че най-изненадваща за тях се е оказала рецептата за сарма с морски дарове.
Голямата награда – Наградата на кмета на община Русе Пенчо Милков, отиде при семейството на Калина и отец Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Те предизвикаха особен интерес, като представиха седем различни вида сарми. Сред техните предложения бяха зелеви сарми с кълцано месо, с булгур и сини сливи, обвити с лопуш, както и лозови сарми с киноа и зеленчуци.
Призът за най-вкусна зелева сарма спечелиха Афет Хаскова и Борянка Кирилова от Русе. Отличието на кмета на Хотанца Мелиха Тодорова беше връчено на НЧ „Иван Вазов – 1908″ от село Здравец, Търговищко.
За общата трапеза на всички гости домакините приготвиха впечатляващо количество храна. Те сготвиха около 2000 сарми, за които използваха 200 кг зеле, 65 кг ориз и 120 кг месо. Бяха приготвени и традиционен за района боб с кюфтенца, с който местните жители посрещали гостите си на сбора. През целия ден публиката се наслаждаваше на богата фолклорна програма с изпълнения на вокални групи и състави.
