Лесна и здравословна: Рецепта за сьомга с песто и печени моркови от рубриката „Гастрогуру“
Кулинарната рубрика „Гастрогуру“ представя рецептата на Мила Нешева за здравословна сьомга с песто и печени моркови. Ястието се приготвя бързо, като филето от сьомга се пече на 200 градуса, предварително намазано с традиционен италиански песто сос. Всеки, който желае да участва в рубриката и да спечели 20 лева, може да изпрати снимка на приготвянето на любимата си манджа.

Рубриката „Гастрогуру“ отново търси неизвестни или известни, но задължително добри кулинари, които да споделят своите предпочитани манджи с читателите. Всеки, който изпрати снимка на приготвянето на любимата си рецепта, може да стане част от инициативата и да спечели 20 лева.
Днес ви представяме предложението на Мила Нешева за сьомга с песто и печени моркови – класическо ястие, което съчетава ползите за здравето с отличния вкус. Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, което я прави изключително здравословен избор. Добавянето на печени моркови придава естествена сладост и текстура на ястието.
„Знаем, че рибата е полезна, но дали я включваме често в менюто си? Днес ви припомням една от най-популярните, лесни и вкусни рецепти „
— Мила Нешева
Продукти
За приготвянето са необходими 600-700 г филе от сьомга, 2-3 с.л. песто, 600 г моркови, купичка чери домати, 2-3 с.л. каперси, 1 с.л. течен мед или сос от нар, 2-3 с.л. олио или зехтин. Подправките са сол, черен пипер, кимион, риган или други по ваш вкус. Пестото, което се използва тук, е традиционен италиански сос, който придава свеж и ароматен завършек.
Начин на приготвяне
Първо, измийте и подсушете рибата. Посолете я леко със сол и черен пипер. След това намажете филето обилно от всички страни с песто. Подредете рибата върху намаслена хартия за печене в тавичка. Добавете каперсите и чери доматите около рибата.
В отделна купа смесете сухите подправки, зехтина (или олиото) и меда (или соса от нар). Разбъркайте добре с морковите. Ако морковите са по-големи, нарежете ги предварително на пръчици с еднакъв размер. Изсипете овкусените моркови в тавичката, като ги разположите до рибните филета.
Печенето на сьомгата се извършва в загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 минути. Този стандартен метод осигурява запазване на сочността на рибата и насищане с ароматите на соса.
Ако и вие искате да станете част от рубриката „Гастрогуру“ и да спечелите награда, изпращайте своите рецепти и снимки на адреси [email protected] и [email protected]. За въпроси може да позвъните на телефон 942 25 31.