Криза в земеделието: Ще има ли българско мляко и месо на трапезата?
Българското земеделие е изправено пред сериозни предизвикателства за осигуряването на българско мляко и месо. Производството на мляко е спаднало с 25%, а вносът е нараснал с 43%. Недостигът на говеждо месо е критичен, като едва 20% е българско.
Снимка: илюстративна
Българското земеделие е изправено пред сериозни предизвикателства. Осигуряването на достатъчно българско мляко и месо е ключово. Това стана ясно на дискусията „Да! На българската храна“. Министър Георги Тахов посочи и борбата с климатичните промени като основен проблем. За напояване вече са заложени инвестиционни средства.
Недостигът на българско говеждо месо е най-голям. Едва 20% от говеждото за преработка е българско. Останалите количества са внос, предимно от Европа. При пилешкото месо, 50% от нуждите се покриват от българско производство. Останалата част също е внос.
д-р Диляна Попова, изп. директор на Асоциация на месопреработвателите: „Ние като месопреработватели имаме желание да работим с българско свинско, говеждо месо и нашите колбаси да са произведени с български суровини. Държавата трябва да се погрижи за възстановяване на животновъдството у нас за да имаме достатъчно суровина за преработка и да си осигурим продоволстваната сигурност на страната.“
Млекопреработвателите също алармират за липса на суровина. През последните пет години производството на мляко е спаднало с 25%. Вносът на млечни продукти се е увеличил с 43%. Дори европейски страни имат подобни проблеми, но не в такива мащаби.
Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите: „Ако искаме да имаме качествени млечни продукти и потребителят да купуват това, което пише на етикета, трябва да имаме достатъчно българско сурово мляко, каквото в момента нямаме. Трябва да се работи в тази насока в момента. И политиката на Европейския съюз не показва, че тя се грижи за продоволствената сигурност и задоволеност, а точно обратното – за външна зависимост.“
През първите седем месеца на 2025 г. млекопреработвателите са използвали 430 198 хил. литра мляко. Общото производство на мляко е намаляло с 2,7% спрямо предходната година. Особено засегнати са биволското (-5,6%) и овчето (-4,2%) мляко. Въпреки това, през 2024 г. производството на заквасено натурално мляко се е увеличило с 3,5%. Сметаната е нараснала с 21,9%. Кравето мляко обаче е спаднало от 840 000 на 620 000 хил. литра за периода 2022-2024 г. Земеделци: С 30-40% намаляват стопанствата у нас, очакват се нови фалити.
През първата половина на 2025 г. общото количество мляко в мандрите е 369 958 литра. В ЕС за 2025 г. се предвижда леко намаление на доставките на мляко с 0,2% до 149,4 млн. тона. През 2024 г. 84,3% от добитото мляко е българско (649 861 хил. литра), а вносът е 44 236 хил. литра. Официалните данни от МЗХ показват частични увеличения в преработката на млечни продукти през 2024 г., въпреки общото намаление на суровото мляко. Това контрастира с оплакванията на асоциациите.
Министър Тахов подчерта, че ограничаването на огнищата на болести по дребните преживни животни е ключово. Тахов: До дни ще се реши дали да се ваксинират за шарка дребните преживни животни у нас. Тази година епизоотичната обстановка е била напрегната. За първи път ще бъде въведен механизмът на взаимно спомагателния фонд. До дни в него ще постъпят средства от бюджета и Държавен фонд „Земеделие“. Те ще се използват срещу болести по животните и при неблагоприятни климатични промени.
