Кремообразна пилешка супа с мляко и целина: Рецептата, която ще превърне уюта в изкуство
Открийте една по-богата и нежна версия на класическата пилешка супа. Тази рецепта с прясно мляко и ароматна целина предлага кадифена текстура и наситен вкус, превръщайки традиционното ястие в кулинарно изживяване.

Пилешката супа е синоним на домашен уют и грижа. Тя е първото ястие, за което се сещаме, когато имаме нужда от нещо топло и възстановяващо. Днес обаче ще избягаме от класическата бистра рецепта, за да ви предложим един по-богат и нежен вариант – млечна пилешка супа с ароматна целина, която ще ви спечели с кадифената си текстура и наситен вкус.
Тази рецепта е част от традиционната българска кухня, но с модерен прочит. Вместо стандартната застройка с яйце и кисело мляко, тук главна роля играе прясното мляко. То създава изключително гладка и кремообразна основа, която обгръща нежно всички съставки.
„Добавянето на прясно мляко, вместо традиционната застройка с кисело мляко, трансформира класическата пилешка супа. Получава се една кадифена текстура и по-мек, обгръщащ вкус, който децата обожават.“
— Мариана Петрова, кулинарен блогър
Тайната на балансирания вкус се крие в целината. Нейният свеж и леко пикантен аромат прорязва богатството на млякото и пилешкия бульон, придавайки на ястието завършеност и дълбочина. Използването на свежи стръкове целина е ключово за постигане на автентичен и богат аромат.
Необходими продукти:
- 500 г пилешко месо (бутче или гърди)
- 2 моркова
- 1 голяма глава лук
- 2-3 стръка целина (селъри)
- 2 средни картофа
- 1.5 л вода или пилешки бульон
- 500 мл прясно мляко
- 40 г масло
- 2 с.л. брашно
- Сол и черен пипер на вкус
- Прясно нарязан магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Сварете пилешкото месо в подсолена вода. След като е готово, извадете го и прецедете бульона. Обезкостете месото и го накъсайте на малки парчета.
2. Нарежете на ситно лука, морковите и целината. Задушете ги в малко мазнина до омекване. Правилното задушаване на зеленчуците освобождава техните аромати и придава сладост на супата.
3. Върнете прецедения бульон на котлона и когато заври, добавете задушените зеленчуци и нарязаните на кубчета картофи. Варете, докато картофите омекнат напълно.
4. В отделен съд разтопете маслото. Добавете брашното и бъркайте енергично за около минута, докато получите златна запръжка (ру). Постепенно, на тънка струйка, добавяйте студеното прясно мляко, като не спирате да бъркате, за да не се образуват бучки. Ключът към кремообразната текстура е гладко разбитата млечна запръжка.
5. Изсипете млечния сос в тенджерата със супата, отново при непрекъснато бъркане. Добавете накъсаното пилешко месо, овкусете със сол и черен пипер и оставете да покъкри на слаб огън за още 5-10 минути.
„Целината е тайният герой в тази супа. Нейният леко пикантен и свеж аромат балансира богатството на млякото и пилешкото, като придава завършеност и дълбочина на вкуса, без да доминира.“
— добавя тя
Кулинарни експерти предлагат и други интересни вариации. За по-плътна текстура и хранителна стойност можете да добавите шепа жито или фиде. Ако пък търсите още по-богат и наситен вкус, заменете част от прясното мляко с готварска сметана.
Накрая, не подценявайте силата на представянето. Сервирането в красиво изработени купи превръща храненето в специално преживяване. Поръсете всяка порция с прясно нарязан магданоз и поднесете супата гореща, за да се насладите на нейния сгряващ и успокояващ ефект.