Кремообразна наслада: Рецептата на Димитър Димитров за солени палачинки с пилешко, сирена и спанак

Димитър Димитров споделя своята изпитана рецепта за солени палачинки с пилешко месо и богата плънка от кашкавал, топено сирене и пушен бут. Тестото е ароматизирано със спанак, а готовата плънка е кремообразна благодарение на заквасената сметана и селекцията от сирена. Рецептата участва в рубриката „ГАСТРОГУРУ“ с възможност за спечелване на 20 лева.

Кремообразна наслада: Рецептата на Димитър Димитров за солени палачинки с пилешко, сирена и спанак
Време за четене: 2 мин. 12 ноември 2025

Солените палачинки с богата плънка от пилешко месо и селекция от сирена са едно от любимите и най-гъвкави ястия в българската кухня. Тази вариация, представена от Димитър Димитров, съчетава кремообразен вкус и ароматно тесто, което ги прави идеални за празнична трапеза или посрещане на гости.

„Апетитно блюдо, което се топи в устата – чудесно за гости или за хубава празнична трапеза.“

— Димитър Димитров

Рецептата е част от кулинарната рубрика „ГАСТРОГУРУ“, където добрите кулинари споделят своите предпочитани манджи. Любимата ви рецепта също може да спечели награда от 20 лева.

Приготвяне на плънката: Основата на вкуса

Ключът към богатия вкус е комбинацията от меса и сирена. Започва се с пилешките гърди, които се нарязват и запичат на грил тиган. Към тях се добавя и нарязаният пушен свински бут. Тази комбинация създава основата на плънката, която щедро се обогатява с мазнината, отделена при печенето.

Месото се прехвърля в купа. Прибавят се нарязаните на дребно кисели краставички, консервирана сладка царевица, настърган кашкавал и топено сирене. За допълнителна кремообразност се добавят няколко лъжици заквасена сметана и пасиран чесън по желание. Сместа се разбърква добре и се посолява, ако е необходимо, преди да бъде готова за пълнене.

Ароматни палачинки със спанак

За тестото на палачинките (които са около 9-10 броя) се използват 4 яйца, разбити със сол. Към тях се налива част от прясното мляко (общо 500 мл мляко или смес от мляко и вода) и се добавя брашното (250-300 г). След като сместа се разбие до гладкост, се налива останалото мляко и 3 супени лъжици олио.

Един от отличителните моменти в тази рецепта е добавянето на десетина листа ситно нарязан спанак към тестото, което прави палачинките по-ароматни и хранителни. Тиганът се загрява и намазва с малко олио, след което палачинките се изпичат една по една. За да останат меки и еластични, те се подреждат на купчина и се покриват с кърпа.

Финален щрих и сервиране

Във всяка готова палачинка се слагат по няколко лъжици от обилната плънка. Палачинката се завива на руло. Тази вариация на солени палачинки се сервира директно след пълнене, като се препоръчва гарниране и украсяване със сос по желание. Въпреки че някои кулинари предпочитат да запичат пълнените палачинки във фурна със сос и кашкавал отгоре, Димитър Димитров предлага класическия метод за незабавно сервиране, подчертавайки свежестта на вкуса.

Ако и вие искате да споделите вашата любима манджа и да станете част от „ГАСТРОГУРУ“, изпратете рецептите си на [email protected] и [email protected]. За въпроси може да позвъните на телефон 942 25 31.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *