Климатът повишава цените на храните: Шоколадът и кафето поскъпнаха с над 15% през 2024 г.

Нов доклад на ECIU показва, че цените на ключови хранителни продукти, пряко свързани с климата – като кафе, шоколад, мляко и месо – са се повишили средно с над 15% през 2024 г. Климатичните промени, които водят до суши и лоши реколти, са основен двигател на тази инфлация. Експертите предупреждават, че селското стопанство е изложено на много по-голям риск от климатични сътресения в сравнение с други икономически сектори.

Климатът повишава цените на храните: Шоколадът и кафето поскъпнаха с над 15% през 2024 г.
Време за четене: 3 мин. 23 октомври 2025

Лошите реколти, сухата почва и ниските добиви се превръщат в обичайна гледка за земеделците по света. Изследователите твърдят, че климатичните промени са основната причина потребителите да плащат значително повече за основни хранителни продукти.

Нов доклад на Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) установява драматичен скок в цените на храните, пряко свързани с климата. През 2024 г. цените на продукти като масло, говеждо месо, мляко, шоколад и кафе са се повишили средно с над 15%. За сравнение, другите хранителни продукти са поскъпнали само с 2,8%.

Въпреки че тези пет продукта съставляват едва около 11% от средната потребителска кошница, те вече формират почти 40% от цялата инфлация на цените на хранителните стоки.

„Виждаме, че пет хранителни продукта в частност поскъпват доста драстично в сравнение с другите в кошницата. Тези пет продукта са говеждо месо, масло, мляко, кафе и шоколад. Когато разгледаме всеки един от тях, виждаме подобна, но различна история. Почти цялото кафе се произвежда в страни, уязвими от климатичните промени. Свързаните с Ел Ниньо суши в Бразилия и Виетнам доведоха до по-лоша реколта и в резултат на това значителен спад в производството.“

— Кристиан Джакарини, старши анализатор в Energy and Climate Intelligence Unit

Какаото е изправено пред сходни предизвикателства. Почти цялото какао се отглежда в Западна Африка, предимно в страни с ниска устойчивост като Кот д’Ивоар и Гана. Регионът преживява поредица от екстремни климатични условия – обилни валежи, последвани от интензивна суша, а след това влажна и гореща вълна. Тези фактори доведоха до разпространение на болести сред какаовите дървета, като в резултат цените на какаото са се утроили за три години.

„Почти цялото какао се отглежда в страни с ниска устойчивост в Западна Африка. А регионът преживява нещо като влакче на екстремни климатични условия през последните години. Имаше обилни валежи, последвани от интензивна суша, а след това и влажна и гореща вълна. Това доведе до разпространението на болести сред какаовите дървета и оказа значително влияние върху добивите. В резултат на тези колебания, през които премина какаото, цените му се утроиха за три години.

— Кристиан Джакарини, старши анализатор в Energy and Climate Intelligence Unit

Производителите на месо и млечни продукти също са засегнати. Екстремната жега и сушата влошават растежа на тревата и наличността на вода, влияейки негативно върху здравето на животните. Това води до намаляване на млеконадоя и повишаване на цената на фуража.

Икономическа уязвимост и потребителски навици

Производителите на храни от Европа до Африка и Америка са принудени да се адаптират към променящия се климат, движен от повишаващи се температури, суша и наводнения. Анализаторите подчертават, че хранителните продукти са много по-изложени на климатични рискове в сравнение с други икономически сектори, като енергетиката или минната индустрия. Земеделието е много по-уязвимо на климатични сътресения от енергийния или минния сектор.

Общите икономически загуби от климатичните промени се оценяват на трилиони долари годишно, като се очаква да нараснат и разходите за жилища, транспорт, електроенергия и здравни грижи.

В резултат на високата инфлация на хранителните продукти, потребителите променят поведението си, търсейки по-евтини или промоционални стоки и намалявайки лоялността си към марките. Високите цени на плодовете и зеленчуците могат да тласнат населението към по-евтини, но по-малко здравословни преработени храни, което усложнява въпросите на общественото здраве.

Прогнозите за инфлацията остават високи. В Обединеното кралство Банката на Англия прогнозира инфлацията на хранителните продукти да достигне 5,5% до края на годината, преди да започне да спада през следващата година. Допълнителните въздействия върху глобалното производство обаче без съмнение ще доведат до продължаващо повишаване на цените за домакинствата в световен мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *