Кето диетата запазва здравето на мозъка: Учени откриха ползи при висок генетичен риск от Алцхаймер

Ново проучване на учени от Университета в Мисури показва, че кетогенната диета (високо съдържание на мазнини, малко въглехидрати) може да подобри когнитивните функции при хора с повишен риск от Алцхаймер. Режимът е особено ефективен при женски екземпляри с генетичния фактор APOE4, като променя начина, по който мозъкът се захранва, използвайки кетони вместо глюкоза. Резултатите подчертават нуждата от персонализирано хранене и ранна превенция.

Кето диетата запазва здравето на мозъка: Учени откриха ползи при висок генетичен риск от Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер вреди на мозъка. СНИМКА: Pixabay

Време за четене: 3 мин. 11 октомври 2025

Ново мащабно проучване на учени от Университета в Мисури предполага, че кетогенната диета може да повлияе благоприятно върху когнитивните функции при хора с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Изследването, цитирано от Юрикалърт, разглежда начини за запазване на здравето на мозъка в рискови групи, като установява, че тайната за превенция може да се крие в хранителния режим.

Кетогенната диета е хранителен режим с високо съдържание на мазнини и малко въглехидрати. Учените посочват, че този режим може не само да съхрани здравето на мозъка, но и да спре или забави признаците на когнитивни проблеми при застрашените от болестта на Алцхаймер. Храните, които имат благоприятно влияние, включват риба и морски дарове, месо, зеленчуци без скорбяла, плодове, ядки, семена, яйца и млечни продукти с високо съдържание на мазнини.

Как кето диетата променя захранването на мозъка

Основната полза от кетогенния режим е свързана с промяната в начина, по който мозъкът си набавя енергия. При стандартно хранене, въглехидратите се превръщат в глюкоза, която служи за гориво. Резултатите от проучването, публикувано в изданието Journal of Neurochemistry, подчертават, че хората с гена APOE4 се борят да превърнат глюкозата в енергия за мозъка. Генът APOE4 е най-силният известен генетичен рисков фактор за късно проявяваща се болест на Алцхаймер. Този проблем с превръщането на глюкозата може да доведе до бъдещ когнитивен упадък.

„Когато ядем въглехидрати, глюкозата се превръща в гориво, но хората с гена APOE4 – особено жените – се борят да превърнат глюкозата в енергия за мозъка, а това може да доведе до когнитивен упадък в бъдеще. При преминаване към кетогенна диета се произвеждат кетони, които се използват като алтернативен източник на гориво. Това може да намали риска от развитие на Алцхаймер, като запази здравето на мозъчните клетки“

— Кира Иванич, научен екип

Кетоните, произведени при диетата, служат като алтернативен източник на гориво. Ново проучване показва, че химическо вещество, повишено при кето диетите, може да забави развитието на болестта на Алцхаймер. То действа, като подобрява функцията на синапсите в мозъка.

Резултати от предклиничното проучване

Изследователите провеждат проучване с мишки. Те наблюдават, че женските екземпляри с гена APOE4 показват по-здрави чревни бактерии и по-добро състояние на мозъка, когато се хранят с кетогенна диета. Това се случва в сравнение с контролната група, която консумира продукти с по-високо съдържание на въглехидрати. Въпреки че мъжките екземпляри не демонстрират същите подобрения, проучването дава важна представа за ползите от кетогенната диета, особено при жените с този генетичен вариант.

Проучванията подчертават, че Средиземноморската диета също се оказва ефективна за намаляване на риска от Алцхаймер, дори при генетична предразположеност, като действа като защита срещу вредния ефект на гена APOE4.

Индивидуален подход и ранна превенция

Американските изследователи са категорични, че резултатите подчертават важността на персонализирания подход към храненето. Те препоръчват адаптиране на диетите и избор на храни, от които човек има най-голяма полза, като се вземат предвид различни фактори.

„Вместо да очакваме едно решение да работи за всички, може би е по-добре да се вземат под внимание различни фактори, включително генотипа, чревния микробиом, пола и възрастта на даден човек. Тъй като симптомите на Алцхаймер – които обикновено са необратими, се появяват след 65-годишна възраст, моментът да започнем да мислим за запазване на здравето на мозъка е много по-рано. Надяваме се, че нашето изследване може да даде надежда на много хора“

— Ай Лин-Лин, Университет в Мисури

Учените планират да преминат от предклинични модели към изпитвания върху хора, за да потвърдят ползите от кетогенната диета в клинична обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *