Изследване установи: Топлата вода в България съдържа средно 22 пъти повече бактерии от студената

Съвместно изследване на Софийския университет и „Активни потребители“ установи, че топлата вода за битови нужди съдържа средно 22 пъти повече бактерии от студената. Основната причина е ниската температура на подгряване (средно 52°C), която позволява развитието на биофилм и потенциално опасни микроорганизми. Учените настояват за спешни нормативни промени, тъй като липсва контрол върху качеството на топлата вода.

Изследване установи: Топлата вода в България съдържа средно 22 пъти повече бактерии от студената

Снимка: илюстративна

Време за четене: 3 мин. 20 октомври 2025

Българите може би са изложени на риск при ежедневна употреба на топлата вода. Ново мащабно изследване, проведено от учени от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Активни потребители“, разкрива неочаквано висока концентрация на бактерии в топлата питейна вода за битови нужди.

Изследването е взело 14 проби от топла и студена вода през юни от три големи града: София, Пловдив и Плевен. Целта на учените беше да сравнят микробиологичната чистота на двата типа вода, като за анализ е използвана технология ПСР за идентификация на ДНК на микроорганизмите.

„Ето в такива съдове за еднократна употреба, те са стерилни, се събират пробите с вода и после се слагат в хладилна чанта и се носят в лабораторията.“

— д-р Сергей Иванов, Биологически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

„И стигаме до ето това – в тази капчица се съдържа ДНК от тези бактерии и вируси. И после ги идентифицираме посредством ПСР – в момента даже точно това правим.“

— д-р Сергей Иванов, Биологически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

Шокиращата разлика в концентрацията

Резултатите се оказали изненадващи. Противно на общите очаквания, топлата вода съдържа средно 22 пъти повече бактерии от студената. В два конкретни случая – в столичния квартал „Гео Милев“ и на ул. „Гургулят“ в Плевен – разликата в концентрацията достига почти 70 пъти.

„Противно на очакванията в топлата вода има много повече бактерии. Усреднено 22 пъти повече, а не би трябвало да е така.““
— д-р Сергей Иванов, Биологически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

Учените посочват, че основният проблем е недостатъчната температура на топлата вода. Установено беше, че средната температура на топлата вода е 52 градуса. Тази стойност е по-ниска от препоръчителната за борба с бактериите температура от 55 градуса. В над 20% от пробите температурата дори пада под 50 градуса.

Риск от биофилм и липса на регулация

При недостатъчно топла вода бактериите се чувстват комфортно и се размножават. Според експертите, най-рискова е температурата на водата в диапазона между 20 и 50 градуса, тъй като благоприятства образуването на биофилм – лигав налеп по инсталациите, който всъщност е съставен от бактерии. Този нисък температурен режим увеличава риска от наличие на опасни бактерии като Legionella и нетуберкулозни Mycobacterium, които могат да причинят тежки инфекции, особено при уязвими групи.

„Най-рискова е температурата на водата между 20 и 50 градуса. Бактериите имат свойство да правят биофилм, този тънък лигав налеп, прозрачен много често, всъщност това са бактерии. Ситуацията в България беше неизвестна. Ние нямаме мониторингови програми, нямаме дори законодателство, на което да реагират районните здравни инспекции и топлофикациите.““
— д-р Сергей Иванов, Биологически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

Според „Активни потребители“, един от най-големите пропуски е, че липсват нормативни изисквания и контрол към топлоснабдяването за питейно-битови нужди. Наредба №9/2001 за питейната вода не обхваща топлата вода, което оставя ситуацията нерегулирана, без мониторингови програми.

От „Топлофикация София“ обясниха, че температурата зависи от моментното потребление на сградата, както и от състоянието на вътрешната инсталация.

Препоръки

Докато не бъдат въведени законодателни промени и контролни програми, учените препоръчват топлата вода да не се използва за пиене, готвене или миене на зъби. Също така, съветват студената вода да се източва поне за минута преди употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *