Италианската кухня очаква признание от ЮНЕСКО като световно наследство

Италия очаква решението на ЮНЕСКО за включване на своята кухня в списъка на нематериалното културно наследство. Номинацията е за цялостна кулинарна традиция, подкрепена от премиера Мелони. Техническата оценка е положителна, но окончателното решение предстои през декември 2025 г.

Италианската кухня очаква признание от ЮНЕСКО като световно наследство
Време за четене: 2 мин. 10 декември 2025

Италианските готвачи и цяла Италия са в трепетно очакване. Днес ЮНЕСКО трябва да обяви решение дали италианската кухня ще бъде включена в престижния списък на нематериалното културно наследство. Тази кандидатура представя италианската кулинария не просто като съвкупност от ястия, а като социален ритуал, обединяващ семейства и общности.

Номинацията включва емблематични храни – от пица и паста до традиционни десерти като каноли. За разлика от предишни включвания на отделни ястия, италианското предложение е първото за цялостна кулинарна традиция.

Италианският премиер Джорджа Мелони ясно подкрепи кандидатурата. Тя нарече италианската храна символ на „култура, идентичност, традиция и сила“.

Наскоро ЮНЕСКО публикува техническа оценка, която препоръчва включването на италианската кухня. Това е важна стъпка към официалното признание. Окончателното решение ще бъде взето от Межправителствения комитет на ЮНЕСКО. Заседанието ще се проведе в Ню Делхи, Индия, между 8 и 13 декември 2025 г.

Професор Пиер Луиджи Петрилло, куратор на номинацията, подчертава значимостта на техническото одобрение. Въпреки това, той предупреждава, че окончателното политическо решение може да бъде преразгледано. Признанието би било първото за цяла национална кулинарна традиция, което подчертава уникалността на италианската гастрономия.

Включването в списъка на ЮНЕСКО има потенциала да стимулира туризма и износа на италиански продукти. То също така ще помогне за опазването на кулинарните традиции в епохата на глобализацията. В момента в Италия и по света се провежда Х Неделя на италианската кухня. Тя акцентира върху здравето, културата и иновациите в гастрономията.

Италианската кухня е номинирана като социален ритуал, който обединява чрез традиционни практики, сезонни продукти и регионални фестивали. За повече информация по темата, прочетете Италия тръпне в очакване ще признаят ли кухнята й за световно богатство. Сред другите културни обекти, разглеждани от ЮНЕСКО, са швейцарският йодъл и японското оригами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *