Историческа 50-а победа за Марко Одермат във Вал Гардена

Марко Одермат записа историческа 50-а победа в Световната купа по ски, триумфирайки в спускането във Вал Гардена. Той изпревари Франьо фон Алмен и Доминик Парис, утвърждавайки лидерската си позиция в генералното класиране.

Историческа 50-а победа за Марко Одермат във Вал Гардена

Марко Одермат Снимка: Ройтерс

Време за четене: 1 мин. 18 декември 2025

Швейцарският ски ас Марко Одермат записа историческа 50-а победа в състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Носителят на Големия кристален глобус от последните четири сезона триумфира в спускането във Вал Гардена, Италия, с време 1:24.48 минути.

Тази значима победа го изравнява с легендата Алберто Томба по брой спечелени стартове. Одермат демонстрира изключителен контрол по трасето, въпреки че преди състезанието е имал леки грипни симптоми. Той сподели, че е разчитал на витамин C, цинк и инхалатор, което е повлияло на стратегията му за по-чиста и стабилна траектория.

На второ място, с изоставане от едва 0.15 секунди, се нареди сънародникът му Франьо фон Алмен. Почетната стълбичка допълни представителят на домакините Доминик Парис, завършвайки трети с 0.19 секунди зад победителя.

За Марко Одермат това е шеста победа в дисциплината спускане. Неговата колекция включва още 16 победи в супергигантски слалом и 28 в гигантски слалом, подчертавайки неговата доминация в скоростните дисциплини. Можете да прочетете за негова предишна победа тук: Одермат с 49-а победа за световната купа в ските.

Класическото трасе във Вал Гардена е известно с техническите си предизвикателства и променливи снежни условия. Успехът на Одермат затвърждава позицията му на категоричен лидер в генералното класиране за Световната купа с 605 точки, значително пред останалите състезатели. Победата укрепва шансовете му за защита на Големия кристален глобус и го поставя сред най-големите имена в историята на алпийските ски, въпреки че рекорда на Ингемар Стенмарк от 86 победи остава далеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *