Индексът на тържищните цени се покачва: Основните храни поскъпват, зеленчуците поевтиняват
Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се покачи до 2,327 пункта тази седмица, което показва продължаващо поскъпване на основните хранителни стоки като млечните продукти, яйцата и олиото. Докато ябълките и тиквичките регистрират значителен ръст, по-голямата част от зеленчуците, включително доматите и картофите, поевтиняват поради сезонно увеличено предлагане, въпреки дългосрочната инфлация.
Снимка: илюстративна
Цените на едро в България продължават да показват двупосочна динамика през последната седмица. Според седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), повечето основни хранителни стоки и плодове регистрират поскъпване, докато при голяма част от зеленчуците се наблюдава понижение на цените.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който служи като основен показател за движението на цените на хранителните стоки на едро, се покачва с 0,26 процента. ИТЦ достигна ниво от 2,327 пункта, спрямо 2,321 пункта предходната седмица. Това продължава тенденцията на ценова волатилност, поставена в контекста на натрупаната инфлация в страната, която за последните пет години възлиза на 34,3%.
Млечните и месните продукти: Поскъпване и притеснения
При млечните продукти доминира поскъпването. Цената на кашкавал „Витоша“ се вдига с 0,43% и вече се предлага по 18,07 лева за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) отбелязва ръст от 2,17% до 1,41 лева за кофичка от 400 грама, а прясното мляко поскъпва до 2,35 лева за литър (ръст от 1,38%). Единствено кравето сирене отбелязва понижение с 1,20% до 12 лева за килограм.
Замразеното пилешко месо поскъпва с 0,37% до 7,09 лева за килограм. Значителен скок има при яйцата (размер М), които поскъпват с 4,71 на сто и достигат цена на едро от 0,40 лева за брой. На фона на тези данни, представители на потребителски организации изразиха загриженост от продължаващото покачване на цените на основни хранителни стоки и призоваха за по-активно регулиране на пазара.
Зърнени и основни стоки
Поскъпване се отчита и при редица основни хранителни стоки. Оризът се вдига с 1,20% до 3,37 лева за килограм, а зрелият фасул поскъпва с 1,55% и се търгува по 4,20 лева за килограм. Брашното тип 500 също е нагоре с 0,68% до 1,49 лева за килограм.
Най-драматичен ръст в тази група отбелязва олиото, чиято цена се повишава с 3,64 на сто до 3,30 лева за литър. Захарта също поскъпва с 1,10% до 1,83 лева за килограм. Единствено лещата регистрира лек спад от 0,34% до 4,10 лева за килограм.
Плодове и зеленчуци: Сезонно поевтиняване
Сред плодовете най-много поскъпват ябълките – с 6,90% до 2,51 лева за килограм, и гроздето – с 4,10% до 3,30 лева за килограм. Наблюдава се обаче поевтиняване при цитрусите: лимоните падат с 0,80% до 3,71 лева за килограм, а портокалите – с 5,87% до 2,77 лева за килограм.
При зеленчуците тенденцията за понижение се запазва, въпреки че има няколко значителни изключения. Тиквичките оглавяват класацията по ръст с впечатляващите 29,87 на сто, достигайки 2,20 лева за килограм. Поскъпват още зелените чушки (10,87%) и краставиците (6,24%).
Всички останали наблюдавани от ДКСБТ зеленчуци поевтиняват. Доматите падат с 6,34% до 2,72 лева за килограм, а картофите и зелето се търгуват на една и съща цена – 0,94 лева за килограм, след спад съответно от 6,93% и 7,66%. Браншови организации обясниха това поевтиняване със сезонни фактори и увеличено предлагане, но предупредиха, че дългосрочната натрупана инфлация за последните пет години от 34,3% означава, че може да има нови поскъпвания през зимния сезон.
