ГАСТРОГУРУ: Пепа Стоева представя рецепта за галет с круши, който ухае на канела и масло
Кулинарната рубрика „ГАСТРОГУРУ“ обявява конкурс за любими рецепти с награда 20 лева, като условието е участниците да заснемат процеса на готвене. Пепа Стоева се включва с ароматен Галет с круши, който изисква тестото да се охлади за 40-50 минути, преди да се сглоби и изпече на 180 градуса.
Рубриката „ГАСТРОГУРУ“ търси най-добрите домашни кулинари. Ако вашата любима рецепта впечатли журито, може да спечелите награда от 20 лева. За да участвате, трябва да заснемете процеса, като снимате как се приготвя предпочитаната ви манджа. Един от участниците – без значение дали е известен или неизвестен, но задължително добър кулинар – ще получи възможност да готви директно пред читателите.
Днес в кулинарната надпревара се включва Пепа Стоева, която предлага изискан сладкиш – Галет с круши. Десертът ухае апетитно на масло, канела и круши.
Необходими продукти
За тестото са нужни: 240 г пшенично брашно, 2 с.л. захар, щипка сол, 125 г масло, 1 яйце, 2 с.л. леденостудена вода и 1 жълтък за намазване.
За пълнежа и гарнитурата пригответе: 3 круши, 1 лимон, шепа орехи (около 1/2 ч.ч.), 2-3 с.л. галета, 100 г кафява захар, зърно кардамон и 1 ч.л. канела.
Начин на приготвяне
Започваме с тестото, като нарязваме или настъргваме студеното масло на едро ренде. Смесваме го с брашното, солта и захарта. Размесваме съставките, докато получим хомогенни трохи. Към тях добавяме яйцето и леденостудената вода. Омесваме всичко на топка, която покриваме със свежо фолио или слагаме в плик. Тестото задължително се прибира в хладилник за 40-50 минути за да стегне.
Докато тестото се охлажда, приготвяме пълнежа. Смиламе орехите с половината кафява захар. Смесваме ги с галетата, канелата и ситно счуканите семена от зърното кардамон. Нарязваме крушите на кубчета. Смесваме ги с останалата половина захар и ги заливаме със сока на лимона.
Разточваме охладеното тесто върху хартия за печене. Разстиламе сместа с орехите почти по целия кръг, като оставяме по 2 см в края непоръсени. Изсипваме нарязаните круши върху пълнежа. Загъваме краищата на тестото върху тях, като леко ги притискаме, докато се получи кръгла форма.
Намазваме прегънатото ръбче с разбито яйце, смесено с мляко и олио. Поръсваме повърхността с останалата захар. Печем галета в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на златист цвят и зачервяване.
Изпращайте и вие вашите любими рецепти на [email protected] и [email protected]. За въпроси и допълнителна информация може да позвъните на телефон 942 25 31.
