Драстични разлики в цените на храните: Сирене за 16 лв. в Благоевград, за 28 лв. във Варна
Цените на храните в България показват значителни регионални разлики, като сиренето във Варна е почти двойно по-скъпо от това в Благоевград. Потребители и икономисти обясняват феномена с фактори като късата верига на доставки и високата покупателна способност във Варна, докато КЗК разкрива надценки до 91% при млечните продукти.
Цените на хранителните продукти в България демонстрират значителни регионални разлики, сочат последни проверки. Докато в Благоевград килограм сирене може да бъде закупен за 16 лева, във Варна същият продукт достига 28 лева. Тази ситуация повдига въпроси за причините зад тези разминавания и как се справят потребителите.
Анализът показва, че Варна е сред най-скъпите градове за живот по отношение на храните. Свинското месо там се предлага за 15.50 лева за килограм, което е с 4 лева повече от цената в Благоевград. Пилешкото месо също е по-евтино в югозападния град с около 2 лева на килограм. Ябълките във Варна струват близо 5 лева, докато в Благоевград могат да се намерят за 2 лева.
„Повишават се всеки ден. Много са високи, вече дори в сравнение с европейските държави. Ние държим по-високи цени от Италия, Испания, това което се продава в хранителните магазини“, споделя потребител от Варна. Друг варненец добавя: „Преди две седмици се прибрах от САЩ, живея до Вашингтон, цените общо взето са същите. Цените отпреди 10 години в момента са 200 % отгоре“.
Търговци от Варна отбелязват динамичен пазар през последните две години, с промени в цените, но не винаги към повишение. Николай Петков, главен управител на хранителна верига, посочва:
„Имаше един по-сериозен ръст на стоките, които пристигаха при нас в средата на годината, сега в последните месеци има успокоение“.
Той допълва, че при съмнения за спекула, веригите проверяват доставните цени и дори спират работа с партньори. На места надценките стигат до 90%, което е обект на засилен контрол.
Интересно е, че не всички храни са по-скъпи във Варна. Охладената риба в морския град е 14 лева за килограм, докато в Благоевград достига 18 лева. Доматите във Варна също са по-евтини – между 4 и 5 лева, спрямо близо 6 лева в Благоевград. Въпреки това, потребителите в Благоевград също се оплакват от поскъпване, особено при плодовете и зеленчуците, както и при млечните продукти.
„Аз много обичам да се купувам сирене, а то е…Не искам да си купувам имитиращи продукти. По мъничко, но купуваме“, казва пенсионерка. Друга добавя: „Всеки ден увеличават по нещо. Всеки ден – а парите не стигат? – Не стигат, като нищо вземаме пенсийките“.
Икономисти обясняват тези разлики с фактори като късата верига на доставки. Проф. Михал Стоянов от Икономическия университет – Варна, посочва:
„Популярният вече от години внос от Македония, Албания, Черна гора съответно ще намери своята по-близка реализация като верига на доставката, и като транспортно разстояние именно до Благоевград. По-високите доходи определят и по-високата покупателна способност, която жителите на Варна имат, и в този контекст автоматичното търсене на по-качествени продукти, по-редки, екзотични, био, това обуславя по-високите цени в тези сегменти“.
Последни проучвания на КЗК разкриват надценки до 91% при млечните продукти, което подчертава необходимостта от по-строг контрол. Благоевград е отбелязан като град с най-скъпи храни, с ръст от 19.3% на кошница основни продукти. За сравнение на цени е наличен обновеният държавен портал kolkostruva.bg, както и foodprice.bg, предлагащ актуални данни по градове и верига на доставки.
Премиерът Росен Желязков е заявил, че няма данни за спекулативно повишаване на цените, въпреки опасенията. Производството на храни става все по-зависимо от внос, което също допринася за високите цени за крайния потребител.
