Драстични разлики в цените на храните: Сирене за 16 лв. в Благоевград срещу 28 лв. във Варна

Цените на храните в България показват драстични разлики между градовете. Килограм сирене струва 16 лв. в Благоевград, но достига 28 лв. във Варна. Икономисти обясняват това с различни фактори като доходи, покупателна способност и вериги на доставки, докато потребителите усещат всекидневно поскъпване.

Драстични разлики в цените на храните: Сирене за 16 лв. в Благоевград срещу 28 лв. във Варна
Време за четене: 3 мин. 10 декември 2025

Цените на хранителните продукти в България продължават да варират значително между различните градове, показват актуални данни. Проверка разкрива, че докато в Благоевград килограм сирене може да се намери за 16 лева, във Варна същият продукт достига 28 лева. Тази разлика предизвиква въпроси за причините и как потребителите се справят с нарастващите разходи.

Варна се оказва един от най-скъпите градове за живеене по отношение на храните. Свинското месо там се продава за 15.50 лева за килограм, което е с 4 лева повече от цената в Благоевград. Пилешкото месо също е по-скъпо с около 2 лева за килограм. Дори плодовете като ябълките достигат близо 5 лева във Варна, докато в югозападния град се предлагат за 2 лева.

Потребителите във Варна споделят своето притеснение от високите цени.

Повишават се всеки ден. Много са високи, вече дори в сравнение с европейските държави. Ние държим по-високи цени от Италия, Испания, това което се продава в хранителните магазини.

Преди две седмици се прибрах от САЩ, живея до Вашингтон, цените общо взето са същите. Цените отпреди 10 години в момента са 200 % отгоре.

Търговци от Варна обясняват, че пазарът е динамичен. Николай Петков, главен управител на хранителна верига, отбелязва:

Имаше един по-сериозен ръст на стоките, които пристигаха при нас в средата на годината, сега в последните месеци има успокоение.

Той допълва, че при необосновани увеличения на доставните цени, веригата прекратява работа с партньори.

Последните месеци показват успокоение в цените на определени продукти. Доставните цени на пилешкото и свинското месо, както и на кравето масло, са били по-ниски. Въпреки това, през ноември 2025 г. се отчита 13% поскъпване на краставиците и 5% на айсберга, което продължава да оказва натиск върху цените на зеленчуците.

В Благоевград потребителите също усещат поскъпване, особено при плодовете и зеленчуците. Краставиците там струват малко под 6 лева за килограм, а доматите са по-скъпи от Варна – близо 6 лева. Много пенсионери в региона разчитат на собствено производство или търсят промоции. Надценките на основни храни достигат до 90%, което допълнително утежнява положението на домакинствата.

Икономисти като проф. Михал Стоянов от Икономически университет – Варна, обясняват тези разлики. По-високите доходи и покупателна способност на варненци водят до търсене на по-качествени и екзотични продукти, което обуславя по-високи цени. За Благоевград, близостта до страни като Македония и Албания осигурява по-къса верига на доставки и по-ниски цени за някои продукти.

Въпреки общите тенденции, не всички храни са по-скъпи във Варна. Охладената риба например, се предлага за 14 лева за килограм, докато в Благоевград цената е с 4 лева по-висока. Това показва, че ценовите различия са сложни и зависят от множество фактори, включително логистика и регионални предпочитания. Разхищението на храна в България също е значително, като близо половината домакинства често изхвърлят храна, което е важен фактор за икономията на семейния бюджет и може да бъде свързано с високите цени на хранителните продукти.

Потребителите в Благоевград изразяват своето недоволство от постоянните увеличения.

Аз много обичам да си купувам сирене, а то е… Не искам да си купувам имитиращи продукти. По мъничко, но купуваме.

Всеки ден увеличават по нещо. Всеки ден – а парите не стигат? – Не стигат, като нищо вземаме пенсийките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *