Близо 70 български производители вече имат европейски сертификат за кисело мляко и сирене
Близо 70 български производители имат европейски сертификат за защитените наименования „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“. Европейската регистрация е в сила повече от две години и гарантира, че продуктите се произвеждат единствено от българско сурово мляко. Заместник-министър Стефан Бурджев подчерта, че целта е популяризиране на уникалните характеристики и защита срещу нелоялна конкуренция.

Снимка: iStock by Getty images
Близо 70 български производители защитават националните традиции с европейски сертификат за кисело мляко и бяло саламурено сирене. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев по време на откриването на Шестия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит.
Към момента 39 производители са сертифицирани за Защитено наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко“. Други 30 производители вече притежават сертификат за ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“. От Министерството на земеделието и храните уточняват, че още 10 компании са в процедура по регистрация.
Европейската регистрация на тези емблематични за страната ни защитени наименования е в сила повече от две години. Тази защита е част от европейската система, която гарантира уникалността на продуктите, свързана с географския произход и традиционния начин на производство. Целта е популяризирането на тези характеристики и гарантиране на защитата срещу нелоялна конкуренция, което създава добавена стойност.
Заместник-министър Бурджев посочи, че България има значителен потенциал за повишаване на продуктивността чрез подобряване на генетиката на млечните стада.
„България има голям потенциал за повишаване на продуктивността чрез подобряване на генетиката на млечните стада. Неслучайно българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене нямат нужда от специално представяне, тъй като те са добре познати и търсени в Европа и в света“
— Стефан Бурджев, заместник-министър на земеделието и храните
Той напомни, че млечните продукти със защитени наименования трябва да се произвеждат единствено от българско сурово мляко. За да подпомогне местното производство и устойчивостта на сектора, регламентът изисква фуражите за млекодайните животни да бъдат поне 80 процента на годишна основа с български произход.
Специфичният характер и вкус на киселото мляко и бялото саламурено сирене се дължат на традиционната българска закваска.
„Традиционната българска закваска, съдържаща бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, придава специфичния характер и вкус на нашето кисело мляко и бяло саламурено сирене“
— Стефан Бурджев, заместник-министър на земеделието и храните
Закваската, съдържаща бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, е ключов фактор, който отличава българския продукт на международния пазар.
От името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, заместник-министър Бурджев поздрави организаторите на събора. Той подчерта, че събитието в Луковит е уникално, тъй като е единственото по рода си изложение, насочено едновременно както към суровината, така и към крайния продукт, демонстрирайки отношението на фермерите към млечните животни и развитието на целия сектор.