Българското вино и кулинария са „скрито съкровище“, заяви генералният секретар на UNWTO в Пловдив

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) Зураб Пололикашвили обяви в Пловдив, че българското вино и кулинария са „скрито съкровище“, което очаква международно откриване. Форумът се фокусира върху иновативното промотиране на винения туризъм, като България е определена за отлична дестинация, отличаваща се с автентичност. UNWTO подписа меморандум с Университета по хранителни технологии в Пловдив за повишаване на международното ниво на обучение в сектора.

Българското вино и кулинария са „скрито съкровище“, заяви генералният секретар на UNWTO в Пловдив
Време за четене: 2 мин. 6 октомври 2025

Пловдив посреща деветата Глобална конференция за винен туризъм, организирана от Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO). Форумът, който се провежда под мотото „Изкуството на винения туризъм“, събра международни експерти и винопроизводители. Генералният секретар на UNWTO, Зураб Пололикашвили, заяви преди откриването, че българското вино и българската кулинария представляват скрито съкровище с огромен потенциал.

Пололикашвили подчерта, че гастрономията и виното са основни елементи за пълноценното изживяване на туристите. Той вярва, че България има какво да предложи в тази насока. Генералният секретар отбеляза, че българската кухня и вино не са толкова добре промотирани, колкото заслужават да бъдат, което потвърждава общото мнение, формирано при вземането на решението Пловдив да бъде домакин на конференцията.

За да популяризира автентичността на страната, Пололикашвили призова любителите на виното да научат нова дума. Ако познават Бордо и Малбек, по-добре да научат думата Мавруд. Той е категоричен, че България е отлична винена дестинация и място, където трябва да се инвестира. Въпреки голямата международна конкуренция, страната предлага автентичност, която привлича интереса.

Генералният секретар посочи, че в България силно се развиват културният, селският и виненият туризъм, демонстрирайки напредък и потенциал. Той допълни, че заедно с виното и кулинарията, българската фолклорна музика е изключително богатство, което осигурява всички необходими елементи за развитието на културния туризъм. В миналото България е била известна предимно с черноморските си курорти, но сега Пловдив, като Европейска столица на културата от 2019 година, е задължителна дестинация, където туристите могат да се насладят на изключително качество.

В подкрепа на бъдещото развитие на сектора, UNWTO и Университетът по хранителни технологии в Пловдив подписаха меморандум за партньорство. Този документ цели да изведе обучението по производство на вино, храни и туризъм на ново международно ниво. Допълнителен тласък за популяризирането на българския туризъм дава и новината, че функцията на първия посланик на UNWTO пое Христо Стоичков.

Зураб Пололикашвили благодари на министъра на туризма Мирослав Боршош и неговия екип за организацията на събитието, което цели иновативно да промотира винения туризъм.

„Деветата конференция става все по-популярна, модерна и с интересно съдържание. Подготвени са изложби, опери, концерти. Тези няколко дни ще са много интересни и ще говорим за това как иновативно ще промотираме винения туризъм“

— Зураб Пололикашвили, Генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *