Българската кухня е 35-а в света за 2025/2026, изпреварва Англия
Българската кухня заема 35-о място в класацията на TasteAtlas за 2025/2026, отстъпвайки от предходното 33-то място. Италианската кухня е лидер, а България изпреварва страни като Англия и Швейцария.
Баница СНИМКА: Архив
Българската кулинария заема 35-о място от 100 национални кухни в класацията на TasteAtlas за сезон 2025/2026. Онлайн платформата TasteAtlas е източник на автентични рецепти и потребителски оценки. За предходния период, 2024/2025, България е била на 33-то място, което показва лек спад.
Платформата събира над 367 000 валидни оценки за над 11 000 ястия. Потребителите са отличили баницата, киселото мляко, лютеницата и сармите. Сред признатите храни е и кайсерованият врат „Тракия“. Той е регистриран в Европейския регистър на традиционните храни.
Италианската кухня е лидер в класацията за 2025/2026. Гърция се нарежда на второ място. Това е промяна спрямо предходния период, когато Гърция беше на първа позиция. Българската кухня е оценена със средна оценка около 4.23.
От съседните страни Турция (7), Сърбия (12) и Румъния (31) ни изпреварват. България обаче е пред Босна и Херцеговина (52) и Северна Македония (53). Изпреварваме също Албания (77) и Черна гора (91). Страната ни е преди държави като Англия, Швеция, Швейцария и Армения. Последно място заема кипърската кухня.
TasteAtlas препоръчва и традиционни български ресторанти. Те допринасят за популяризирането на националната ни кухня. Няма официални реакции от български кулинарни експерти по повод класацията.
