България изхвърля над 600 хиляди тона храна годишно, но спасените количества нарастват

България изхвърля над 600 хиляди тона храна годишно. Въпреки това, Българската хранителна банка отчита значителен ръст в спасените количества храна, достигащи над 450 000 кг за 2025 г. на база данни до ноември.

България изхвърля над 600 хиляди тона храна годишно, но спасените количества нарастват
Време за четене: 2 мин. 24 декември 2025

България изхвърля над 614 милиона килограма храна годишно. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Проблемът с разхищението на храна остава значителен, но усилията за спасяване на годни продукти се увеличават.

Цанка Миланова, директор на Българската хранителна банка, подчертава мащаба на проблема.

В България, по данни от Националния статистически институт, за година изхвърляме на боклука над 614 милиона килограма храна.

Това количество включва разхищение както от домакинствата, така и от други сектори.

Въпреки тревожните данни, Българската хранителна банка отчита сериозен ръст в дарените количества храна. През 2023 г. са спасени около 163 000 кг храна. За 2024 година спасеното количество надхвърля 431 000 килограма, което е значително увеличение.

За периода януари-ноември 2025 г. спасената храна вече е над 450 000 килограма. Това представлява над два пъти и половина ръст спрямо предходни периоди. Този напредък показва растящ капацитет за пренасочване на хранителни продукти към нуждаещи се.

Към септември 2025 г. Българската хранителна банка е спасила 364 973 кг храна на стойност над 2.6 милиона лева. Тези продукти са достигнали до 72 015 души чрез 257 организации и програми. Това е ръст от над 51% спрямо същия период на предходната година.

Интересно е, че българинът не е на челна позиция в ЕС по разхищение. Средно ние изхвърляме 93 килограма храна на човек годишно. Европейската средна стойност е по-висока – около 123-130 кг на човек. Въпреки това, 47% от потребителите в България често изхвърлят храна, което е висок дял и обяснява част от общото количество отпадъци. За повече информация по темата може да прочетете тук.

Последни данни на Евростат за 2023 г. показват, че в ЕС са генерирани 58.2 милиона тона хранителни отпадъци. Домакинствата формират най-голям дял от отпадъците в България – около 43%. Икономическият еквивалент на изхвърлените 93 кг храна е приблизително 600 лева загуба на човек годишно.

Секторното разпределение на хранителните отпадъци у нас е следното: домакинства (43%), производство и преработка (24%), ресторанти и кетъринг (16%), търговия на дребно и дистрибуция (6%). Тези данни помагат за фокусиране на мерките срещу разхищението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *